Saturday, 30 March 2013

SINGAPORE PART 1

bajet ke Singapore di sini


ya ampun baru ku perasan, trip ke Singapore tahun lepas, ye ulang sekali lagi TAHUN LEPAS tak ku update di sini. serius lupa. byk makan semut agaknya.asyik update trip ke Beijing je... ni pulak gigih nak update trip ke Sabah. sungguh mengada2. tanpa membuang masa, mari kita recall memory beberapa bulan yg lepas... ketuk kepala sket. takut ada tips yang tertinggal. bukan apa saja nak naikkan semangat orang 'tu' yg akan ke Singapore tak berapa jam je lagi... siapa yer??? wink wink




::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


Percutian kali ini lebih kepada family vacation... Hari pertama di Singapore kami memperuntukan masa di USS semata2. tak pergi tmpt lain pun. ye la tiket mahal, mesti la spend masa semaksimum mungkin. Tanggal 12.11.2012, tepat pukul 7 pagi, kami sekeluarga siap sedia menunggu bas di hadapan Tune Hotel Danga Bay. ye kami stay kat tune hotel jerp. kata nak jimat kan :) kami naik bas bertajuk Odyssey (Sufian- 072323092/ 0197525077) aku beli sesiap masa nak book tune hotel. harga RM 25/pax return. camne nak book, rujuk sini... sebelum keluar bilik pastikan anda membawa


confirmation ticket yg dah dibeli online, kalu belum beli, selamat beratur kat USS yg panjang berjela tu yer


passport + declaration form yg kaler putih, ni pihak odyssey yg berikan



dan ini pulak tiket bas, tgk betul2 naik bas A ke B, ada beza taw



breakfast kat sekinchan ikan bakar.jgn lupa bawa air, haus nanti. beli je kat 7eleven bawah tune hotel


finally ni la bas yg kami naik... mana odyssey nya??? tak kisah la mana3.asalkan sampai USS


dalam pukul 8.15 gitu, bas bertolak dari danga bay. semuanya berjalan lancar, sampai kat kastam kene bawa semua beg turun utk di check. (tips : catat no plat bas, kang tercari2 pulak bas mana yg dinaik tadi) smooth je. tak byk cekadak pun kat imegresen singapore. tak lama pastu, sampai la ke USS.



bas akan berhenti di basement USS yer. 



so cari escalator terdekat naik ke tingkat 1... sesampai sahaja perkarangan USS, kami sekeluarga menangkap gambar barang sekeping dua. sekeping dua??? ahahahah.. pastu terus masuk. tunjuk tiket yg di print kat pintu masuk USS... staff USS akan scan bar code di situ.



 ha.. dah jumpa bebola sakti tu



 ha.. abah tu sukew latew...


tourist from China, mulanya dia nak amik gambar dgn mama,tp kami tumpang menyibuk


jom bergambar kat batu geliga sakti ni


 lambang USS katanya

 tema merah hitam yaw :)


 gambar bersama en suami tak byk pun


family vacay katanya :)



 ini mereka2 yang sedang membeli tiket.panjang kan kene beratur, cuti sekolah biasalah



USS terbahagi kepada 7 section, HOLLYWOOD, NEW YORK, SCI-FI CITY, ANCIENT EGYPT, THE LOST WORLD, FAR FAR AWAY, dan MADAGASCAR.



masuk-masuk je dah sampai HOLLYWOOD uols. nanti i citer apa yg ada kat sana. ngantuk sudah... 





peringatan :
1.pada smoker pastikan bekalan rokok tidak penuh sekotak, mesti kurang dari separuh, itu pesanan driver bas,
2.jgn bawa chewing gum
3.jgn meludah dan buang sampah sesuka hati.
4.bawa mineral water dan wet tissue senang nak shi shi
5.sampai je kat HOLLYWOOD amik maps n schedule
6.antara show yang tak boleh anda lepaskan adalah, kalu terlepas juga, mmg menyesal tak sudah la
::: light camera,action by steven speilberg <-- show yg bagi effect angin, ribut, api segala.
::: transformers the ride 3D <--kalu ramai org, ckp kat staff yg jaga tu SINGLE RIDER. terus dia bg naik
::: revenge of the mummy <--takleh bawa beg, letak kat locker, free 30mn pertama1st 30 min
::: Jurrasic park rapids adventure <-- yg naik bot bulat menyusuri sungai, kene pakai rain coat
::: water world <-- dlm sehari 2-3 kali saja, beri keutamaan pada live show ni.best, letup sana, letup sini.
::: Shrek 4D adventures <-- ok ok je la 4D dia, bila donkey bersin mercik hingus tu ke kita.ehehhe
::: Madagascar : A crate Adventure <-- sebiji mcm ITS A SMALL WORLD kat disneyland
surau ada kat SCI-FI CITY

Friday, 29 March 2013

reVISIT again !!

alhamdulilah tamat sudah percutian pendek kami ke Sabah


ingat lagi entry ini? dalam dok 50-50 nak pegi tak pegi tu. lastly kami decide pegi juga. pukul 12 mlm baru pack baju, esk pagi kul 7 dah bertolak.. mmg super kalut sampai barang itu ini tertinggal.









sebenarnya kami pergi tanpa pengetahuan parent, pada mulanya la. dah sampai epot baru ckp. niat asal mmg tanak ckp, tp tak leh la, aku tak sampai hati nak nipu... ye la setiap hari mama aku call... dia tanya mkn kat mana, buat apa... kene pulak dia call time aku nak naik flight siap dgr org wat announcement segala...  ha terpaksa la berterus terang. dan seperti yg dijangka kan, mmg parent aku risau ya amat. taleh tido la diaorang mlm tu, takut geng kiram ada kat KK katanya.. aku dah cuba yakinkan derang ckp KK is ok. jauh dari lahad datu... my parent lega la sikit. tu kalu bg tau awal2 confirm mama abah menentang habis habisan utk izinkan aku ke sabah...






disebabkan last minute decide nak ke KK, maka banyak benda yang tertinggal specially tripod. bila tripod tertinggal, maka tak byk la gambar kami berdua2an. hmmm... mungkin juga balasan  sbb tak dpt restu/izin ma parent pada awalnya. lawatan aku kali ini juga sedikit sebanyak mengecewakan aku dari pelbagai sudut.byk tragedi yg menimpa kami


::: org yg aku deal utk kereta sewa hilang entah ke mana, call tak jawab, msg tak angkat
::: hotel yg kami book last minute call, ckp air kat hotel ada poblem... tangki over flow ke apa tah
::: sblm sampai epot berlaku drama sebabak dgn en suami, merajuk segala.nanti aku ceritakan
::: kamera waterproof aku hilang
::: sampai di pulau, kami tak dpt cari spot coral yg cantik sama spr 3 thn lepas masa kami ke sini.sgt kecewa
::: masa nak balik nyaris nak tertinggal flight sbb ralit menyoping

Tuesday, 26 March 2013

short update

maafkan daku.dah lama tak conteng2kat blog.komen uols pun ai tak reply.nanti blk dr bercuti i reply k..ala mcm tak biasa. bila sekolah cuti,maka blog i pun menyepi.dan bermula lah hobi cikgu pink mengumpul sabun2hotel.eh sapa ada hobi camtu juga.aku suka je kutip bawa balik sabun shampo yg hotel bg.veri da kampung kata org.lantak la.ai suka.


apa khabar dia sekarang.rindunya....

Saturday, 23 March 2013

minggu paling sibuk di dunia

yer jatuh kepada....................
minggu ini la. cuma free hari rabu jer.tu pun balik2 rumah terkejut tgk badan shiro berlumuran dgn warna purple + biru. nak tau kenapa? sbb ini...


kat fb aku dah letak, stogrem aku letak, blog pun aku nak letak. 


sapa pakai benda alah ni masa zmn sekolah dulu, angkat tangan... benda ini bukan hanya digunakan untuk baju ye tuan tuan dan puan puan, tetapi untuk haiwan ini juga.



mungkin dia dah bosan dgn warna putih di badannya...maka dia mengambil keputusan untuk mencelup dirinya sendiri menjadi warna purple. aku tak tau camne dia golek2 kan badan dia di atas nila tu. sbb sebaik saja sampai ke rumah aku tgk badan dia dah bertukar warna. disebabkan terkejut terus aku amik dia rendam dalam air.rugi pulak rasa sbb tak sempat snap picture dia kene nila. dah la warna pekat lagi tu tak campur dgn air kan. habis dinding toilet aku kaler purple... nasib la bila curah denga air dpt tanggal.





hari ni last tido dgn shiro.esok pagi nak hantar shiro masuk hotel... sbb tuan dan puan nak berjalan sampai mingu hadapan.mesti rindu kat shiro nanti.... jaga diri ye shiro. duduk hotel jgn nakal2 taw... jgn main2 nila lagi taw.nanti org marah awak nanti



entry smlm,tp tak sempat post.kini aku sudah sampai di destinasi cinta,baru post



Tuesday, 19 March 2013

kes silap org lagi :)

godek2blog,sekali nampak entry yg patut publish tahun lepas.tahun lepas?hahaha...sabar je la. camne leh ada lg yg tertinggal ni.





baru2 ni ada aku ckp sekolah aku bt camping. waktu mlm ada persembahan bg setiap unit beruniform. ada la sorang budak tu dok dekat2 dgn aku, bila aku mengesot ke tepi, dia pun turut sama mengesot... sekali dia cuit aku n nak berbisik sesuatu ke aku.bila aku toeh je muka ke dia... ehhhh cikgu !!! hahhaha... aku gelak dia pun gelak... dia minta maaf sbb salah org. lawak toi la



 camne la leh salah org


 cikgu sket punya vogue ni...ehehhehe


ye... kalu berdiri mmg nak sama saiz sbb spesis terancam cikgu nya. tp dpt beza kan...


ngantuk

siaran langsung dari bilik mesyuarat...minggu ni,dijangkakan aktiviti harian aku sgt padat. dr kul 7 sampai 5.ngantuk sgt.smlm mesyuarat aset, hari ni kewangan,esk bengkel,lusa kelas tambahan..oh my..mmg patut kene bercuti nih.ni apa yg org dok ckp kat dpn dah tak masuk kepala otak.bila otak penat,hilang daya fokus...kan...



kerja rumah utk hari ini... 


nampaknya... tak dpt juga la menyemak buku budak hari ni.ats meja aku tu dah mcm twin towe.penuh buku.tak sempat nak buat sbb kene fokus pd keje pentadbiran.maafkan cikgu wahai ank murid...tiada niat utk mengabaikan kamu semua.


ps : i need 'bibik'rite now

Sunday, 17 March 2013

aku yang pelupa

pelupa ke cuai... dua dua kot... patut kene hukum ni... gara2 kecuaian aku lah, steamer kami rosak... sblm ni tak pernah pun aku lupa tutup. kalu iron biasa tu penah gak la. kih kih kih. nak buek camno tak sengaja.


nasib ada warranty lagi.nanti balik semenanjung jenuh hangkut benda ni pulak


tp sensitip betui garment steamer nih...kalu iron biasa tuh...aku selalu je lupa tutup suis, balik sekolah baru sedar.cer kira bape jam aku biar iron tu begitu... ok je leh guna lagi, sampai skang. so minggu ni back to normal... pakai je iron lama balik... nanti nak iron kain/tudung chiffon kene hati2 la


 ni juga yang tahan



Saturday, 16 March 2013

apa kona dgn instagram?

ngapain dgn instalgram ku ini
upload gambar cam biasa jerp
share kat fb terus
tp masuk kat fb en suami
walhal acc instalgram aku...
haissshhh pelik la
nape cengiitu eh?
sebelum ni ok je
puas godek2 kat setting




sekian ngomelan di malam hari

Thursday, 14 March 2013

rosak mood nak bercuti

minggu depan dah cuti sekolah kan, kan kan... selalunya aku la manusia yg paling excited sekali bila school holiday bermula... tp kali ni...................................... aku tgh berbelah bahagi.



tau sebab apa?


semua gara2 kejadian di lahad datu... kalu ku tahu baik aku balik kampung... mmg marah betul la aku dgn kiram n da geng. habis rosak plan. plan asal nak ke mabul n sipadan island. bila jadi camni...ghrgrgrgrggr... nak ke KK pun aku takut2... hotel sume dah book...eiiiiiiiiiiiiiii... marahnya. ke mana lagi harus ku tuju cuti nanti... 


tak dapat la nak mengimbau nostalgia lama-gambar ats, masa ni mood pengantin baru lagi


wahai kiram n da geng sudah2 la... jgn ganggu kami, jgn ganggu org Sabah. cukup2 la apa yg kamu buat pada wira negara dan juga penduduk di Sabah.. please kami mahukan keamanan negara kami yg dulu. kami tak mahu lagi tgk jalur gemilang membaluti keranda... tak mahu lagi!


bukan hanya kenyalang yang terasa perit, tapi harimau malaya pun turut mengaum kemarahan


pendek kata seantero Malaysia, terasa pedihnya dgn tragedi di lahad datu. ibarat cubit peha kanan, peha kiri pun terasa sakitnya.... YA ALLAH ya tuhanku, lindungilah kami, lindungilah perwira negara kami

Wednesday, 13 March 2013

o(╯□╰)o BEIJING PART 12 : HALAL FOOD AREA DONGSI

hwargggghhh asyik citer pasal shiro je kan... meh sambung pasal Beijing. sambungan dari sini




ok ini dia budak terlebih dos bila terlebih makan...ahahah



 selepas menunaikan solat di hotel, perut berkeroncong bagaikan irama dangdut... kami keluar semula utk cari makanan... sebelum ni aku terperasan kedai makan bertentangan dgn hotel kami tu ada kalimah suci ALLAH.so dgn tak paham sepatah apa pun bahasa cina, aku dgn en suami memberanikan diri ke kedai itu.. masuk je. derang 'ni hao' kat kat kami laki bini... so aku tanya. 'muslim food' dia angguk sambil sebut 'tui tui'.. ha betul la kot tuh... so kami pun masuk.melihatkan persekitarannya yang bersih dan ada ayat2 AL-QURAN, aku bertambah yakin.



tokey dia 2 org tu la.. tgh dok discuss apa la budak 2 org ni sepatah ayat pun tak paham...




satu masalah di kedai ini adalah, takde buku menu, dia bawa senarai makanan dgn tulisan china nya berserta harga ke aku... so camne nak tau, masakan tu ayam ke ititk ke biri2 ke... lain lah kalu ada gambarajah kan. so leh agak ni ayam ni... oh ini ikan... gitu... pastu aku tanya dia... sebut 'chicken?'... tp dia tak faham la pulak.. haisshsh... ha mula lah aktiviti melukis... nasib la aku cikgu, so bab lukis tu kacang je la.. ceh kacang la sangat... aku lukis kucing, budak kata lembu guana tu.fail la juga la lukisan aku... tp nasib la  makcik ni faham





 ini makanan kami. tp ampun maaf dipinta.lupa tajuknya.ada tofu di situ.1st time mkn tofu.sedap!


 yg ni pun sedap juga.ayam + straw mushroom. 


disebbakan sedap sgt, sampai Malaysia aku cuba buat. jadi tu jadi...tp kene letak capsicum hjau baru menyengat kot. kejapje aku buat, sejak kes msuhroom dlm tin ada lelemak bab* aku terus tak buat.. geram tau. semua pun nak masuk menatang tu apa hal.. try gak cari straw mushroom cap ayam brand tp takde. yg ada cendawan butang tu ja


ok aku sgt tension en suami dpt makan dgn jayanya, bersama chopstick... aku?? ayam asyik terpelanting ja.


jumlah makanan hari ini adalah 57 yuan (RM28.50) lebih kurang camtu la. murah kennnn.... sgt la kenyang... lauk dah la byk. nasi semangkuk... mmg best ar.. pas kenyang, masuk bilik, mata dah ngantuk.. aiyo... jamak maghrib-isya... sini maghrib kan awal (4.55 ptg) ... pastu, terus tido sampai esknya. esok bgn subuh pukul 6 sengah... ye subuh lewat. sbb winter kan siangnya pendek... so mmg puas la tido. kira la tgk bape jam aku tido...heheheh...


TOTAL MAKAN : RM 28.50

demam rupanya

dah nak mlm,baru sempat buka blog.sibuk nya saya.isk isk isk,geleng pala laju2


maaflah ye.sejak ada SHIRO, asyik la citer pasal shiro.bukan apa saya budak baru belajar... ni 1st time 24jam jaga kucing sendiri.kalu dulu nama je ada kucing, tp mama yg jaga, ye la zaman kita belajar.balik sekali sekala. bila dah keje pulak tercampak jauh ke sini.soo... jadi gabra la kejap ttg selok belok penjagaan kucing. nasib ada ramai kawan yang membantu



dalam perjalanan gi klinik tadi, en suami turun gi amik banner, dia leh tido kat situ, nampak 'boboi'


disebabkan kerisauan aku memuncak terhadap shiro yang tak bape lalu nak makan, so aku pun jumpa doc tadi. suruh check kesihatan shiro sekali. lastly apa yg doc dpt dari hasil ujikaji... shiro demam. patut la hidung/mata berair... shiro, sori ye... dan doc dapati kat telinga dia ada kutu. doc dah titik kan ubat dlm tinge dia... semoga shiro cpt sembuh dan makan dgn banyak nya... biar cpt gemuk taw


ni ubat shiri... RM 40.nasib tak mahal sgt. doc bagi 'eye mo' n antibiotik. sama mcm manusia gak derang ni







Tuesday, 12 March 2013

shiro, shiro...

masih lagi pasal shiro. disebabkan shiro tak suka makan 'biskut' dia, aku try cari alternatif lain. beli mcm2 cap, sbb pikir maybe tak kene dgn selera dia.tu yg mengada2 sgt.



smartheart ke friskies ke, semua ada. utk kitten, adult sume aku beli. pun tak jalan. siap bersuap lagi



yg dlm tin juga dia nak, nanti tuan dia nak jalan2 came la nak tinggal ni.haisshh susah hati



smlm bawa shiro makan rumput, lucu tgk kaki dia geli2 pijak rumput. janggal je


video
 hai la shiro

Monday, 11 March 2013

o(╯□╰)o BEIJING PART 11 : PEARL MARKET

sambungan dari part 10


kini sesi utk mengempiskan poket... 




Pearl Market adalah sejenis mall, kat sini bukan ada pearl semata2, mcm2 ada... dan harga pulak, kalu tak tawar mmg menyesal tak sudah. derang ni suka letak harga yg jauh  lebih tinggi, sampai 3-4 kali ganda.jadi pada yg nak ke sini bargain skill korang mesti A++. hati mau kental. kalu tak confirm menyesagigit jari kemudian hari... camne nak ke sini.line yg sama dgn Temple of Heaven juga



line 5 > Tian Tan Dong Men Station > exit A2


dari subway, ke kiri akan nampak pemandangan seperti itu, nampak  jalan atas = jejantas


 naik je jejantas tu, ha terus sampai...belakang aku tu la Pearl Market la


ha nampak... ni yg dinamakan pearl market. pearl sebesar alam di hadapan mall


shopping mall ni mcm mall kat Malaysia jugak. di buka pada pukul 9am dan tutup 9pm. ada yg berpesan, kalu nak beli pearl kat sini, sila lah minta cert dari diorang. takut kang ko igt pure pearl...sekali... ahahha... terkena sudah...


dari barang elektronik yg kecik tu sampai ke besar. mcm2 ada


alas meja, kotak tisu semanya dar sutera


en suami dok survey power bank masa ni


hah longgokan mutiara.. ala2 pasar filipin pulak dah


dia mcm ni kali 1 line tu jual pearl semua nak pearl juga


jadi senang la kita nak runding2 harga... ni pulak jade. aku tak bape minat la jade ke pearl ke...


ni pulak souvenir


aku perhatikan rege dia mahal sket... dari qianmen


so survey je dulu


ni bahagian seramik


selain daripada tu carpet, cosmetic, kipas, baju sejuk, seluar, stokin, baju tido, cheongsam, boots pun ada jual... eh pendek kata, segala keperluan la... cuma bahan mentah mcm ayam itik bawang tu, tidak la pulak aku pasti... sampai kan kedai yg menawarkan khidmat urut kaki pun ada.mcm tau2 ja... so pada yg akki shopping tayah risau la... agak2 kaki dah lenguh leh la buat massage..harga kat sini camne... ok ok je la. snow cap leh dpt dlm 20 yuan (RM 10) saja...  aku beli boots, nak tgk ta...ehhehe.. gedix kan. bukan apa, berdasarkan pengalaman, annti mesti org tanya mahal tak boot einter jacket kat sana. nanti aku tak igt pulak.so sini aku tulis seisap utk rujukan2 kamu.baik hati tak ai.. baik kan... :)


yg kaler cream tu 60 yuan (RM 30) sajork



 dan winter jacket super teban 200 yuan (RM 100) yang kaler merah ang2 tu


camne nak tawar menawar kat sini. jgn risau, calculator kan ada... hehehe. tekan je bape harga yg korang nak... dan kebanyakan peniaga kat sini pandai ckp English... basic english. dan jgn terkejut, some of them will greet u as 'hai org Malaysia, apa khabar, murah2, take a look' tapi take a look dia bunyi camni 'tekeluke' aku mula2 tak dpt nak tangkap, apa kebenda tekeluke tekeluke ni, bila dah lama2 baru dpt tangkap. abes tiap kali kita lalu sume dok sebut tekeluka...heheh..


dok dlm ni mmg tak sedar, nak nya time shopping kan... mmg ralit la tgk barang.. plus tak nampak dunia luar. jadi mmg tak tau kejadian alam siang ke mlm ke. sedar2 dah pukul 3. so terpaksa la balik utk menunaikan tanggungjawab pada sang pencipta... dalam mall ni jgn harap la nak ada surau... aku tinjau2 gak port nak solat, tapi takde la pulak... kalu cam gi Korea tahun lepas, kami selalu solat bawah tangga atau mana2 tempat yg bersih. tp  di sini aku cam tak bape selesa.. 


so balik la kami ke hotel dengan hati yg tenang, sbb apa yg dihajati telah tercapai... 




kos utk kali ini :
kasut RM30
Jacket RM 100
Topi RM 10
TOTAL RM 140