Sunday, 10 March 2013

resepi cream puff

ni last 2 week punya keje ni. entah dari mana mood tu datang. terrrrrrajin nak menge'puff'... aku mengamalkan konsep, kalu dah perut teringin, buat jerp... so geledah dlm dapur tgk ada tak bahan... bila cukup semua bahan apa lagi... terus buat... resepi asal cream puff adalah dari blog  k.azlita. kelik la. mmg best blog akak ni. mcm2 ada... tp aku kan selalu derhaka, ada la 2-3 benda yg aku ubah ikut selera tekak ni hasendiri.


RESEPI CREAM PUFF (2 org makan)


 ni la hasil prg yg tak berapa kreatip....harap maaf


bahan puff
100 ml air
2 sudu besar buter
1/2 cawan tepung gandum yang di ayak
2 biji telur yang dipukul
nozzle / plastic

bahan utk cream (inti)
1 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar tepung kastard
4 sudu besar gula
1 cawan susu segar
1 biji telur
1 sudu teh esen


cara-cara mengepuff
1-panaskan oven 200C
2-sapukan butter ats dulang, tinggalkan...
3-di dalam periuk, panaskan butter dan air di atas api.
4-apabila butter+air mendidih, tutup api masukkan tepung gandum, kacau laju2 dgn whisk
5-masukkan telur yg dipukul tadi, kacau cepat2. sehingga menjadi campuran yang pekat
6-sediakan nozle berbentuk bintang (aku takde, so guna plastik jerp, potong hujung sebesar 1 cm)
7-masukkan adunan ke dalam piping bag/plastic
8-pipe kan ke atas dulang dgn bentuk spiral.base dia besar sket,kendian kecik hujung nya tari sket...mcm org buat aiskrim chocotop tu :)
9-sebelum masuk ke dalam oven, percik puff dgn air
10-bakar dgn suhu 200C, di awal 15 minit, kemudian turun kan suhu kpd 180C, dan sambung membakar selama 25 minit
11-bila dah masak, bunyi ting! biarkan saja puff di dalam oven beberapa minit
12-inti/cream boleh dimasukkan setelah puff sejuk

cara-cara buat cream/inti dalam puff
1-masukkan tepung gandum +kastard+gula ke dalam periuk/kuali.
2-masukkan 1-2 sudu susu dahulu, kacau rata jangan berketul ketul.
3-masukkan telur pula dan kacau.
4-masukkan lebihan susu tadi dan kacau di atas api yang sederhana.
5-jangan berhenti mengacau sehinggalah adunan tadi pekat dan licin, sampai bunyi blup blup.. tutup api.
6-sejukkan dan siap sedia masukkan inti/cream dlm piping bag.
7-tobek perut puff sebesar 1 cm then masukkan inti/cream.
8-ulang langkah 7 utk ke semua puff... selesai !


nampak tak cream dia yang kaler kuning tu







5 comments:

  1. wah rajinnya eka buat puff...npk cm sedap..:)

    ReplyDelete
  2. sedapnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  3. Salam kenal. Akak tgh mengantuk ni...baca this blog mata jadi besar

    ReplyDelete
  4. Salam kenal. Tgh mengantuk ni..baca blog ni segah sikit mata.

    ReplyDelete