Monday, 2 July 2012

cukai o cukai

hingga ke hari ni, kwn2 kat skolah tak abes lagi bising pasal cukai... ada yg lagi teruk dari aku rupana, kene tolak sampai kat 600... gaji cikgu uols bukan byk mana pong... yg mmg gaji tinggi tu mmg dah sedia maklum la kan. igt kan aku sorang jerp dok runsing, rupanya... hohoho...tak puas hati sbb apa cukai ditolak byk sgt. just nak explanation benda tu ditolak berdasarkan apa. masa aku isi e filing takde lak kene bayar abah.jumlah kat bawah tu mmg 0-0...




minggu lepas, aku tanya dgn kerani. kerani kata bukan derang yg bt pemotongan. so aku serang lhdn. lhdn kata akauntan negara yg bt. tolak sana tolak sini.dah rupa bola dah aku time tuh. pastu call akauntan negara, derang ckp lhdn pulak. isskkkk.... mana satu nih... ni aku nak gi lhdn balik. ala bukan susah pun just terang je, bg tau je canne leh jadi amount byk tu... janji... tak marah... cuma aku rasa, aku ada hak kot nak tau ke mana duit aku tu pegi... nak kata sbb aku dah kawen aku bukan bt akaun bersama, akaun persendirian je pun. pastu... pemotongan tak sama. retu aku isi dgn kawan aku sama batch gak ler, sama tangga gaji, sama2 posting ke sini.. aku tiru dia... utk amount yg kita kene letak tuh. kan ada part bape byk kita spend utk buku la perubatan le...aku letak sama je nilai dgn dia... sekali dia kene sikit aku kene byk. tak aci nih... pemotongan zakat bulanan kami pun sama... takde beza pong...

10 comments:

  1. Gaji ida belum tahap kene cukai lagi.. Takleh nak bagi pendapat kat eka... =(

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpe takpe dear...tq... dengar luahan eka

      Delete
  2. cukai mende tu Eka
    isk2..tak leh la camtu
    sesuke ati dowang je
    check n investigate Eka...
    jgn biar kan org yg tak sepatutnye amik duit kite sesuka hati..huhuh...fight for ur rite!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la pasal,dah takde notis apa pun

      Delete
  3. eka meh nak share... kalau eka nak tahu tiap2 bulan kena tolak berapa kan.. eka refer pada Jadual PCB2004. leh tgk kat website LHDN atau cuba klik link ni. leh x? http://www.hasil.gov.my/pdf/pdfam/Jadual_PCB2004bi.pdf

    dia ni ikut pendapatan (gaji kasar - kwsp)= dapat amaun Gaji A. jadi refer kat table tu amaun yg berkaitan, then tgk lah ada bahagian berkahwin or bujang, dah tu kalau dah kawen ada baper org anak.. then adakah dua-dua bekerja ke.. pilih ikut kategori dan pilih baper amaun kena cukai..

    ni cukai pendapatan.. memang kena.. dia tolak siap2.. nnt hujung tahun masa isi e-filling tu, baru kita leh mintak rebet balik all cukai yg kita terlebih bayar..

    mcm skrg, ain yer aji kasar tolak kwsp = dapat laa amaun. then cthnya ain kena cukai 150. sedangkan tiap2 bulan ain dah potong zakat 100. jadi lhdn akan potong 50. so kalau ain x moh lhdn amek 50 tu, ain naikkan zakat jadikan 150. so next month dah xde potongan lhdn tuh..

    ni ikut pemahaman ain laa.. dok studi sendiri sbb org lhdn mcm harem kalu kita tanya.. dok call pon main pass pass

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanx ain for sharing.

      sebelum ni mmg eka ada check... bila eka tgk jumpah pemotongan lebih tinggi dari jadual yg dia beri kan tu yg buat eka nak tau...nape tak tolak ikut jadual yg dia bagi je...penjelasan tu yg eka mitak, tp derang pun takleh jawab... dok pass sana pass sini...arap2 bulan depan takde dah la pemotongan byk tu

      Delete
  4. mslh tu..nak potong sekelip mata,nak dapat balik berbulan makan masa.harap cepat setel ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang pun irfa...salu gitu kan...tp takpe la.asalkan dpt balik ok dah :)

      Delete
  5. rasenye tolakan gaji ni ikt jadual yg dikeluarkan kot..
    http://www.hasil.org.my/pdf/pdfam/SCHEDULESTD2010.pdf
    agak2 gaji berapa, jenis cukai cmne, asing atau bersama..
    pastu dieorg tolak yg ikt yg ni..
    nnt masa nak submit, kite isikan balik,
    nnt die bg pulangan..
    kalau x salah la..
    tp tataula, kalau government pny camne..
    sbb sy dl, masa keje, bayar cukai, ikt tangga gaji n jadual tu..
    pastu bile da smp masa submit borang, dpt balik return..
    ni eka ckp pasal current tax 2012 or last year pny tax?

    ReplyDelete
  6. eka dah check jadual ni.tp pemotongan dia tak sama dgn pemotongan pada gaji eka. dia potong lebih dari tu...tu yg eka meragui..


    btw tq ain..

    ReplyDelete