250 g butter
1 cawan gula
1 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanilla
1/2 cawan cornflake yg dikisar #
1/2 sudu emplek #
1/2 sudu kecil baking powder*
1 cawan tepung gandum*
1/2 cawan tepung jagung*
1/2 cawan tepung kastard*
1/2 cawan tepung kentang*
* ayak sama2
# optional, kalu tak de pun tak jadi masalah...top up tepung je...bahan ni utk merangup kan
cara-cara
1- masukkan semua bahan mengikut susunan di atas...butter n gula tu jgn kacau lama2 sgt...kang kembang semangkuk pulak jadinya...adunan ni mungkin akan terlembik sikit mengikut saiz cawan...jadi tambah tepung sehingga adunan tidak melekat di tangan. tp jgn byk tepung sgt... abes pecah biskut tu nanti
2- uli bahan lebih kurang 0.5 cm. agak2 je.then tekap dgn acuan ice cream, letak atas dulang cenggini
3- kemudian amik pisau yg tajam bt bentuk cross cam gambar di bawah... dan sapu kuning telur di atasnya. selepas itu, siap sedia utk dibakar pada suhu 140 C selama 20 minit
4-setelah masak, biarkan sekejap sehingga sejuk kendian celup hujungnya dgn coklat.tips penting, coklat yg sudah dicelup mesti ddiletakkan di atas palstik cam gmbar bawah ni...ni bukan letak ats lantai taw...tp ats plastik lutsinar...sebab??? bila coklat dah kering senang sket nak tanggal...masa mula2 dulu tak tau, aku letak ats talam..abes berkecai coklatnya melekat di permukaan talam...ok itu saja !!!
selamat mencuba
kagum ngan eka nie....
ReplyDeletepandai masak.....
suka su nak tgk2 resepi kat umah eka ni
biskut yang comel!
ReplyDeleteKalau terlembik tmbh tpg...ada byk tpg...tpg yg mana satu...pls
ReplyDeleteKalau terlembik tmbh tpg...ada byk tpg...tpg yg mana satu...pls
ReplyDeleteSaairah....tambah je tepung gandum.
ReplyDeleteBaru tgk entry ni.tgk gmbr last sekali cam bt ats tile je.tp ada lapik plastik sbenarnya tu.
Tips utk mudahkan lapik guna plstik masa nak letak coklat