Tuesday, 6 September 2011

resepi farmbozen kenari




whoaaaa !!! ramai pulak yg terbekanan dgn si farmbozen ni... balik je dari kelas tambahan, terus taip resepi ni taw. bukti kasih syg aku pada korang. ngeeeeeeee... mana tau ada yg nak buat sempena raya. masih sempat lagi ni... ada 3 minggu lagi... eh rini genap seminggu kita raya...pada yg posa 6 tu...selamat hari raya skali lagi... :) actually prosedur biskut ni sama cam shortbread...jadi sapa yg dah biasa wat shortbread mmg kacang je la bg derang... baiklah... mari kita share resepi yg sedia ada...biskut ni terbahagi kepada 3 lapisan.


lapisan pertama (ats), lapisan kedua (merah), lapisan ketiga (bawah)


bahan A- lapisan pertama
3/4 cawan butter =170 g
1/4 cawan gula castor = 40 g
2  1/2 cawan tepung gandum = 250 g


 bahan B- lapisan kedua
 jem stoberi / blueberry ke


bahan C - lapisan ketiga
2 biji telur putih
3/4 cwn gula icing = 100 g
1sudu teh tepung jagung


hiasan
badam dan koci secukup rasa


cara2 nya puan2...

1- pukul butter + g.castor sesedap rasa... dah agak kembang masuk kan t.gandum... kacau...kalu masih lembik...masukkan lagi tpg...masuk sikit2 taw...agak2 la sampai jd cam adunan elmond london tu...pastu tempek je kat dulang refer gambar 3 serangkai tu, yg lapisan pertama. ketebalan doh ni lebih kurang 0.5 cm.tayah la amik pembaris bagai...agak2 sudeh... ratakan permukaan doh tu. then amik garfu, cocok cam gambar di atas...nampak tak...dabel klik utk tumbesaran ye.dah setel... bakar pada suhu 170 C dalam masa 15-20 min...tolong pre heat dulu yer


2- sementara nak tunggu lapisan pertama masak, sila jgn buang masa, buat lapisan ketiga... lapisan kedua tayah bt... beli je kat kedai nun. pukul semua bahan C sekencangnya....guna high speed...putar sampai pekat tu... canne tau dah pekat, bila angkat mixer tu dia tak nitik2 gitu... lama gak proses pemekatan ni...15-20 min juga rasanya


3- bila bahan A dah masak, biar sejuk kejap...sapu jem di atasnya...diingatkan... salunya jem ni manis, jd berpada2 la time nak sapu...kang manis melampau pulak biskut tu...abes sume org kene kencing manis balik beraya nanti...


4- atas jem baru kita letak bahan C yg kita bt tadi tu.curah bagi rata cenggini
:
:
:
V

ha...kasi bedak sket kat dia


5 - last touch up letak eye shadow tabur je badam... then bakar lagi dgn suhu 90 C selama 1 jam 30 minit... dah bunyi tinggggg biar je dia dok dalam oven tu...utk memastikan lapisan ats benar2 kering...lapisan ats tu teramatlah rangup... kalu tak sure cer sentuh.lapisan ats tu kering ke tak, masih tak sure...potong sket...dan rasa/tgk texture dia...boleh???

6 - tunggu sejuk sket...leh potong, masuk dalam mulut... pesanan penaja..hati2 nak potong... silap teknik, leh retak...sbb tu lebih mudah guna cutter shortbread. tp tu la... pusing 1 bintulu tak de cutter pulak...so kene bt cara manual...


ok selamat mencuba...harap2 paham la ye :)

7 comments:

  1. wahhh.. nampak mcm senang erk. tiap-tiap tahun mesti order kuih kenari ni, orang tuh ckp payah nak buat kuih ni sebab tuh mahal. 1 botol dia jual RM28 ade 50 biji dalam 1 botol tuh.. mahal kan? tahun depan leh aaa buat.. thanks EKA sebab share resepi

    ReplyDelete
  2. nampak cam sedak! slurpppp....

    ReplyDelete
  3. sedak nye, nak order kat Eka la next year, betul ni....pls Eka, saya tak pandai buat, saya pandai makan je, hehehe...

    ReplyDelete
  4. ha..tak penah terai (makan) lagi rasanya kuih ni kut.
    Hurmm... rajin la hai adik akak sorang ni.. huhu :)

    ReplyDelete
  5. wow besnye..thanks eka,,dah abis confinement bleh la wat nanti ..nak ngap sume jenis kueh hehehe

    ReplyDelete
  6. dushhh..(tumbuk muka sendiri)

    ni la akibatnya bila blogwalking sekerat2..huhu..

    tak perasan eka dh bg resepi ni..
    mmmm..esok blk kg lg sekali,leh la baking membaking ngan adik2..bahan2 pun semua dh ada..yess!gudluck utk diri sendiri..

    ~raya kn sebulan..hehe~

    ReplyDelete
  7. owh cmni ke wat kuih ni, tq ye. suke sgt kuih ni

    ReplyDelete