Sunday, 14 October 2012

penjawat awam yg nak ke luar negara

cuti sekolah dah dekat, maknanya... ramai la yang akan melancong membawa anak2 bercuti. kepada penjawat awam, sebelum keluar negara, pastikan anda mengisi borang permohonan keluar negara. bila aku check balik, borang dia tak sama dgn yg sebelum2 ni aku dok isi, jadi sila ambil perhatian ye...detail di sini


oh kanda... mahu bawa dinda ke mana kali ini...ehem ehem...


20 comments:

  1. Tah rasanya.... Derang nak tau pergerakan kuar masuk je kot.

    ReplyDelete
  2. wah, nak ke mana pulak thn ni.. syoknya eka.. jalan2 jer yer.. romantis selalu! i like...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala sini2 je zana.. simpan wet tuk masa depan...ehhehe.. i pun like... tgk zana romantika de amor

      Delete
  3. dah isi dok diam -diam . tunggu hari saja

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahhh laju ni... selamat terbang yer

      Delete
  4. A ah.. da tukar, tadi ada kementerian antar emel ke semua.

    Utk yg bertanya kenapa, ini adalah satu prosedur sbg penjawat awam. Kalo tak declare/isi borang buleh dikenakan tindakan tatatertib ya.. jgn buat main..
    Satu lagi, kita kena declare sbb if something happen (meninggal contohnya di luar negara), segala urusan lebih mudah sbb kita dah declare. Atau pun pegi negara bergolak, tetiba kita jadi something jugak kat kita, jadi diplomat sana senang detect. Lagi, kita boleh gak amik insurans kalo nak keluar negara yg ditanggung oleh kerajaan. Byr RM25 ke berapa tah. Tp buleh cover seme. Lagi senang kalo jadi apa2.

    Ada lagi, tp takkan nak citer pepanjang kat blog orang. Huhu. Nati lah akak buat entry kalo ada masa.

    Dari saya,
    Urusetia tatatertib jabatan dot dot dot.. hahahah :P *poyos*

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha panjang lebar kakak kita explain.tp lagi best kalu kekda wat 1 entry berkaitan benda2 ni kekda... just utk perkongsian... hehehe... thanx for sharing

      Delete
  5. wajib isi borang tu...incase kalau meninggal di luar negara dan pemergian kita ke sana tidak diketahui oleh pihak pengurusan, urusan membawa balik kita (jenazah) dan urusan duit pencen ke , duit apa ke akan bermasalah.....silap2 tak dapat langsung, kan naya tu?!

    ReplyDelete
    Replies
    1. nampak kan betapa pentingnya declaration sblm keluar negara... thanx for sharing yang

      Delete
  6. wah.. nak pergi mana kali ni?? jelesnya..

    ReplyDelete
  7. hi there,

    sy bukan penjawat awam. tetapi tidak paham kenapa procedure ini ade. kenapa perlu diapplykan kepada penjawat awam saja??utk org lain , adekah rakyat lain tidak penting pada negara?? beside kastamkan dah buat in-out sebelum kita keluar dr malaysia di mana pasport kita discan?? perlukah lagi adenya borang utk diisi??

    ReplyDelete
  8. Ha a kan arinee...tah la saya pun tak pasti.maybe derang nak tau detail percutian kita tu,jabatan kita yg taja ke hape ke...

    ReplyDelete
  9. baru nak tanya kenapa ek kena isi borang bagai??mujur kekda dah jawab..

    nak kemana pulak eka??best2..ambik peluang rehatkan minda.ni senang keje sama sekolah ni.Kalau cam dina cuti sekolah ke bukan ke sama je la.sebb saiful bkn cuti pun..

    selamat bercuti..

    ReplyDelete
  10. hehhee...


    ala... sini2 je dina.gempak je lebih eka ni... takpe la dina, work hard utk keluarga gak kan...nanti kta gak dpt senang :)

    ReplyDelete
  11. untung la awk....jalan ke mana kali ni?

    ReplyDelete
  12. nak tanya sikit la.. borang ni sebenarnye nk kne hantar berapa bulan sebelum yer... kt pekeliling tu mcm tak dinyatakan jer... ade yg kate 2 bulan sebelum.. ade yg kate 1 bulan sebelum... confius la..ade yg bleh bantu tak??

    ReplyDelete
  13. salam... nak tanya sikit la.. sebenarnye borang tu nk antar berapa bulan sebelum?? ade yg kate 2 bulan sebelum.. ada yg kate 1 bulan sebelum... kt dlam pekeliling tu.. mcm xde je dinyatakan... tlg.. perlukan bantuan ni....erm...

    ReplyDelete
  14. salam... nk tanya ni.... sbenarnye nk hantar borang ni.. berapa bulan seblum yer... ada yg kate 2 bulam sebelum.. ada yg kate sebulan sebelum... pening la... kt pekeliling pn mcm tak dinyatakan....

    ReplyDelete