Tuesday, 30 October 2012

peplum ke pelam

igt lagi tak entry ni...bertarikh 19 oktober, dok peplum sana, peplum sini... sekali berjaya juga memiliki peplum snediri. ha... mmg tak dpt dinafikan lagi.. aku mmg cepat terpengaruh. dlm masa beberapa hari terus paksa en suami dapatkan peplum. siang mlm pagi ptg, dok sebut peplum. dapat la kan

terbukti la sudah, aku adalah spesis manusia yang... nak satu2 benda tu, seboleh2nya dia akan usaha sampai dapat. siang malam dok cari tailor/website/fb/blogshop (aku kan hantu shopping online) yg leh buat peplum. dah tu demand, nak juga sampai ke tangan sebelum raya haji... tgk nak pakai time raya haji jugak2 la tu... masa aku dok menggila nak peplum  ni adalah lebih kurang seminggu sebelum raya haji. aku riki2 dgn semua list yg ada kat fb aku. dan kebanyakkannya jawab, TAK SEMPAT... punyalah kecewa... nasib la eida memberikan idea bernas ( thanx eida)  eida suh cari tailor n tunjuk gambar contoh. akhirnya... jumpa la juga...



agak2 berjaya tak 'mak nya' tu buat peplum aku... dia kata first time dia buat baju camni... harga upah adalah RM 30. murah kan?





aku minta dia buat princess cutting kat baju dan kain tu aku sengaja minta A shape ke mermaid style eh... belasah jerp. gambar ni bukan dibuat2, kebetulan mama call time kami dok pose di pagi raya.. hahaha





agak2 jadi tak peplum aku ni... kalu jadi leh upah mak nya tu buat lagi. seminggu je dia buat, siap sudah. kain pun beli kat kedai dia :) aku rasa kain tu sebenarnya utk baju melayu... tp, ada aku kisah.. hahaha.. demam peplum punya pasal

35 comments:

  1. wahhh cantekkklar...nk tempah jgaklah nnt...kain jenis ape tu eika? satin ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. nory,eka rasa satin kot.. kain baju melayu je ni.heheh murah jerp... 4m rm 30 kalu tak silap

      Delete
  2. satin merelit merelap mak ngah hehehe...mcm nk bertunang...tgk yang kain ayu buat tu, cun aaaah, mcm kt zalora, tapi murah sket dari zalora ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha la... lip lap lip lap ank mami... wahhhhahahhaha.. nak bertunang tuh...
      ayu? eh mana mana kat fb dia ke ruby.nak tgk

      Delete
  3. cantik juga, utk yg slim macam akak pakai. kalau yg tak slim macam saya, jadi mempelam lah !hahaa

    ReplyDelete
  4. amboi model sorg nih..cun2...byk kt Jovian bj cmni yg dh siap eka... cantik2

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahha.. model tak jadi la.... ada eka nampak kat jovian.. tp rege tak mampu milik la hanim... ehhehe

      Delete
  5. ala... tak la selim sgt pun ni ha... mengembang gak... tp pesan kat tailor cover apa yg patut :)

    ReplyDelete
  6. Cantik..Murah la tu kalau RM30..Biasa kalau saya tempah dah RM70

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la... eka pun tak tau nape murah.maybe tak ramai yg wat baju kurung kat dia.

      Delete
  7. Cantik eka! Jadik Peplum tu........ Ida nak tempah leh takkkkkkkkkkkkkkkkk .. pleaseeeeeeeeeee.. Itu macam kain satin je ek?

    ReplyDelete
  8. ha'ah.satin rasanya.amboi jauhnya nak tempah.sampai ke sarawak ni... ehehhe...wah kalu jadi leh la upah peplum lagi

    ReplyDelete
  9. teringin gak nak pakai
    tapi takut cam x sesuai jee..hhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. try la su... mana tau ok..eka ni mmg suka mencuba

      Delete
  10. comei eka..badan kecik molek pakai ape pun elok..murahnye upah eka..cousin dina upah peplum rm60 kat sini..2x ganda tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak baoe nak kecik dah dina.. tak mcm 2 thn lepas ms dina gi wedding eka.badan naik dah,tp nak pakai gak.eka rasa maybe kat sini murah sbb tailor sini susah nak cari mkn.salunya baju2 cenggini org kita je yg pakai.non mslim jarang... tu yg murah tu

      Delete
  11. fabrik xseswai yang..try lycra len kali

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye la.. nanti nak kene cari lycra ni

      Delete
  12. wat kat mn? leh kte wat sekali... hohohO!
    klo tmbh lace kt tggn musti cantik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya buat kat bintulu ni... kana kan letak lace cantik, ni nampak kosong sgt

      Delete
  13. cantik!!!!! eka kurus, pakai apa pun nmpk comel jer.. kalau zan ayg pakai, ntah apa jadinya.. ehhehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala jgn ckp camtu zana pun comel... try dulu.. baru tau.. jom peplum jum

      Delete
  14. eka..peh cun tu !! nice sgt2 eka pakai ! :))

    ReplyDelete
  15. sis siyess lawa gile. doesnt matter material die satin. still look nice la.. jeles. murah nye 30 kat mne sis tempah nk tempah jugakk!!

    ReplyDelete
  16. sis siyess uke sgt tgk baju tuh.. sgt murah and material still look nice. compare tuh lycra nampak la line underware klu pki. so satin is better la to me :)

    ReplyDelete
  17. Ellie,saya tempah kat bintulu ni.mmg murah. Mmg tak nampak urat spender sbb dia satin kan...tak melekap kat badan sgt

    ReplyDelete
  18. salam sis...boleh bagitau ke tempah kat mana..sbb sy pun tingin nak tempah baju peplum :)..ni email saya ella_hehe@yahoo.com

    ReplyDelete
  19. Salam sis...boleh bitau saya tak tempah kat mana sbb sy teringin jugak nak tempah baju peplum ni ...ni email saya ella_hehe@yahoo.com

    ReplyDelete
  20. sis boleh tau x tempah kt mana? cantikkklaaa, blh email sy eh nor_haqiz@yahoo.com

    ReplyDelete
  21. nor eka n das leben, sori lambat reply,saya buat baju ni di kedai biasa je, kat bintulu... berhampiran MDS kg baru, kedainya bertajuk BIKA

    ReplyDelete
  22. cantikkkk ! but tambah lace hitam lagi berseri . btw memang cantik sangat .

    ReplyDelete