Thursday, 1 November 2012

3 bulan sudah

hahah.. bikin gempak tak tajuk entry kali ni.. sebelum tu check sini ... entry ni jawapan pada segala pertanyaan. ada yg dok tanya aku nak amik apa, amik apa... bukan niat dihati nak sembunyikan... tp aku tak berani nak bg tau benda yg belum pasti, benda yg belum dpt kat tgn. mana la tau kot berubah fikiran kan... hehehe... skang ni mmg tak dpt selindung lagi la identiti cik H. ada yg kata honda? oh tidak.. actually, H itu maksudnya Hybrid, Hitam dan Hauuummm.... ok tak lucu... mcm2 nama samaran yg aku berikan cik H @ kuda hitam @ blacky.. dan skang aku decide nak panggil blacky je... motif kete pun nak ada gelaran. jegit !!! (jegit maksudnya gedik ye, bhs org sini)


diam tak diam, arini genap 3 bulan menjadi pemilik kepada kereta hybrid... so far so good. masa 1st time bawa, igt lagi tragedi yg melucukan.lucu tak lucu sgt la...gabra pun ada... ye la bila ada org ikut start dr highway, pastu cam nak suruh berhenti ke tepi. kami laki bini mmg cuak. saja berenti di juru autocity, sbb org ramai... apa2 jadi tak la risau sgt. sekali lelaki ber coat hitam keluar dari kereta tu.time tu aku dgn en somi takut sgt. getaran jantung makin berdegup kencang bila kaki dia mengarah ke pintu en somi. diketuknya pintu. jantung mmg dap dip dup...sambil mikir, sapa dia ni.nak kata along? tak mungkin, sbb tak penah wat loan pun.. haisyyy... pahtu en somi buka pintu, boleh dia tanya.

tumpang tanya, camne performance prius ni???


mendengarkan soalan camtu, aku menarik nafas lega... rupa2nya nak tau pasal kete.. awat cek tak habaq awai2 no... suspen btoi... org tu ckp dia nak beli gak ituhari... tp takut2. sbb mikirkan betri yg mahal ya amat... hmm yg tu mmg aku takleh kata apa la.betri hybrid mmg mahal. kene bersedia... tp bg aku as long as ia mendatangkan manfaat pada aku, aku tak kisah la. sbb penjimatan minyak mmg berganda. bayangkan eh... dari penang ke taiping, balik ke penang semula then beraya belah alor star kedah semua. minyak tak sampai setengah takuk. kete viva pun kalah... ok takleh compare dgn viva la... sbb ni hybrid.tak sama kan.jadi bagi aku, berbaloi la kete ni dah save tang minyak tu. jd duit myk yg sepatutnya bawa2 la simpan ke betri nya... ehehhe... dah ramai yg suruh aku wat review ttg kete ni... tp sori sgt2 aku tak pandai la bab2 kete ni. selain drp ada 7 air bags




meter, gps, sume pun touch screen n digital sokmo... yg paling jelas adalah



 takde tmpt nak cocok kunci, just ON cam tekan punat laptop. sama cam kete korea



ada cip utk safety. dan kereta ni sgt sensitip. kalu kunci dari luar, ada org kat dlm kete,ia akn bunyi



ada eco mode n EV mode. ni yg membezakan hybrid car dgn kete lain




satu yg tak best... adalahhhhhhhhhhhhhhhh  AUTO aku yg mmg terbiasa dgn manual mmg tak berapa nak bekenan la.tp wat to do. nowdays sume pun nak auto, sbb tuhari sblm beli dia ni, aku dah survey. mosty auto.. huh... wat pengetahuan masa dpt prius ni la 1st time aku bawa auto... hahahha... ketinggalan kan... aku jenis yg tak suka bawa kete org disebabkan family aku semua pun manual, jd mmg tak merasa la aku nak try auto.




aku baru tau, lambang toyota yg berwarna biru menunjukkan ianya adalah hybrid 


tak sampai 2 minggu, dah scratch.. tak tau waktu bila kejadian ini berlaku... takpe la baru ganteng kan


semalam org toyota msg and call suh servis kete kali ke dua... utk 5000 km.tp kete aku tak sampai 5k pun lagi, sbb bila tuan dia di sarawak, kete tu mmg tak bergerak.tp tak pe cuti nanti, mesti lebih dari tu punya.maklumlah tuan dia kuat berjalan



rasanya yang ni dulu kot review dari aku, nanti dah teringat aku tambah lagi :)

12 comments:

  1. wahhh menarik sahabat ,,,
    terus tingkatkan ...
    terimakasih ...
    http://updatesuju.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. Hehheheheh....mmg.jimat sgt lina

      Delete
  3. hehe jimat minyak tak pakai hybrid...sy selalu tanye soalan yang same kat kawan2 yg pki kete hybrid jgk..:P

    ReplyDelete
  4. eyza pun macam eka.. x pandai bawak auto.. bawak manual jer..org kata kat KL kena bwk auto sebab jammed... tp, eyza tetap setia ngan manual..kkdg bila sangkut jammed... sakit betul kaki ni...hihihi.. cantik keta eka..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahhaha....ada geng..gimme 5 la eyza.ha part jem mmg berangin eyza

      Delete
  5. zaman dah canggih kan, kereta semua nak canggih2.
    first time tau xperlu cucuk kunci, main tekan on off je. perghhhhh. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya ni pun sama la awak.sejak pakia kete ni baru tau

      Delete
  6. eka...sy pon x pandai bwk auto, manual pandailah..hehehe
    peh, tahniah ye...cun ah kete kamu..smart ah warne itam !!

    ReplyDelete
  7. Tq...biasa2 je hani. Hani Org kedua perangai cam saya.salunya org kata,org yg pandai bw manual mesti pandai bw auto kan

    ReplyDelete