Tuesday, 6 November 2012

props utk post wedding : picnic

sambungan dari entry sebelum ini... 


dah dpt tema utk post/pre wedding..? haruslah ada props utk menceriakan lagi gambar yg diambil...tp kan kan... andai kata kamu seorang yg mempunyai daya penarik luar biasa dan pandai pose, aku rasa tak yah kot prop2 ni..cukup dgn mimik muka yg ada.cam aku n en suami, kami ni jenis kayu... bantuan props amatlah diperlukan. disebabkan aku pilih tema PICNIC and BACK TO SCHOOL, jadi ada la beberapa props yg aku buat sendiri dan juga beli.ok kita go thru utk tema picnic dulu yer... antara bahan yg aku gunakan adalah




 payung berwarna warni


 balloon..


bubble

nampak tak apa, tu kipas pusing bila ditiup angin tuh


 lolipop


teddy bear

topi


 perkataan love


gitar

 bunga~leh letak dlm bakul bersama buah juga. dwifunction :)

 oh abg misai n mulut gojes jgn di lupa, wat sendiri sajork, jimat kos :)



lain lain barang
-tikar - utk duduk
-tali - kot nak ubah ketinggian belon tadi tu
-salotip - spare je kpt2 nak tguna
-lidi/paku - actually aku nak belon tu berdiri ats tanah, tp disebabkan belon aku ber'penyakit' tak jd la
-gunting
-bakul
-epal / anggur atau buah2an yg sesuai la...jgn ketak durian pulak.tehehhe
-marker pen.. kot ketandusan idea, leh tulis MR n MRS kat belon tu as a prop juga tu



tips berguna :

 1. sila beli belon yg yg HI FLOAT. kat sini takde, jd aku beli yg isi gas helium, tak sampai 3jam dah kecut.sedih oh.. harga belon sebiji adalah rm 4.50. 10 biji ? kira sendiri... seksa o cari belon ni.abes satu bintulu aku terjah... mun kitak org maok gelembung ya, tak org leh gi kedey OLIVIA FLOREST, dekat ngan park city mall ya. area KL pulak leh terjah sini

2. bawa bersamaSELIPAR, cam aku ni konon gi picnic ats bukit la. tak kan dgn hill tu nak memanjat.. jadi sila survey dahulu lokasi penggambaran

3. hati2 dgn KERENGGA... tragedi memalukan, kerengga masuk dlm co*i... jenuh melmpat aku kat situ... dah la semua cameraMAN, sabar je la... sembunyi belakang pokok cari kerengga durjana

4. hati2 dgn DAUN SEMALU... salunya padang camni mmg tmpt dia... kaki tgn aku abes kemerahan dan kegatalan kene duri dia

5. pastikan pasangan anda dah MAKAN, jadi senang utk akviti dukung mendukung, lambung melambung dan angkat mengangkat, jgn sesekali memalukan pasangan anda dgn cubaan GAGAL ketika mendukung anda.. cuppp !!! yg no 5 ni hanya utk post wedding taw, pre wedding jgn gatal2 nak buat... tunggu post wedding korang nanti :)

6. saling PESAN MEMESAN antara satu sama lain. cthnya kalu pasangan korang buncit, suh dia tarik nafas time nak shoot.. sama gak dgn kes lain, cam aku dgn en suami, en suami ni susah nak senyum. so keep on remind him ok

7. apa yg penting KERJASAMA.. yer... baru dpt gambar yg cantik... dan jgn buat pasangan korang marah, nanti spoil dlm picture

8. tolong buat RESEARCH dulu, camne gambar yg korang nak... jgn harap output dari photographer jer...kene sama2 menyumbangkan idea. baru jalan,search je kat google ni.byk sgt cth pose yg suweet..

9. CUACA... kalu boleh jgn pegi time musim hujan, becak.. abes kotos seluar.nak wat aktiviti guling2 pun tak leh

10. mesti buang jauh2 perasaan MALU, tp be urself  dan jgn cover2, cth gigi berterabur, malu nak senyum... sayang la gambor


p/s : khas utk yuyu yg tanya eka pasal tema ni kan, eka suggest wat ala picnic tau.cer tgk camne nak pose kat sini. byk cth dan comey belako...

14 comments:

  1. Eka, kowang pandai pose2 kan..kreatif la
    tak kaku mcm ku hahahaha! kowang buat sendiri kan? takde cameraman kan..kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah emme, utk yg kali ni.. ada photographer... 3 org lagi.malunya saya

      Delete
  2. Replies
    1. heheh.. tq...khas utk nory ni :)

      Delete
  3. sweet habis tau eka & husband ni... sentiasa romantik!! suka2!!!

    ReplyDelete
  4. nenati ida nak try photoshoot picnic ni lah... mana nak carikk padang ni? hohohohohoho!!!

    ReplyDelete
  5. eka dgn husband mmg sporting dan fotogenik la..suka yuyu tgk gmbr2 ni.upload la lagi eka..x puasla tgk gmbr2 comel camnih.
    thanks eka, picnic mmg ada dlm cdgn jgk ni.. tp nk kena buat research lg...gmbr dkt thephotolicious tu mmg byk jgk membantu.thanks lagi ye eka... nk fikir cemane nk buat props pulak ni

    ReplyDelete
  6. eka, nadia sangat berbesar hati kalau eka dapat join event ni. :)
    http://www.nadiafarahida.com/2012/11/perhatian-kepada-semua-blogger.html

    ReplyDelete
  7. olololo...switnye, sukelah tgk eka !! nice!!! :))

    ReplyDelete
  8. zana : ala zana pun suweet la... :)

    eida : padang upm cantekkk.. sila serbu ke upm yaw

    nadia : tq yaw.biasa je ni wak

    yuyu : its ok yuyu.pelan2 nanti buat prop... wat yg sennag2 sudah,tp kalu bb boy.bawa toys dia pun ok

    nadia : eka nak sgt join, tp apakan daya, eka di luar kawasana... menarik sgt2.kalu la eka dok area Kl time tu.mmg eka pegi

    hani : tq hani... kalu tak kerana photographer. mesti bergambar cam nak nyanyi lagu negara ku je

    ReplyDelete
  9. mcm mana buat words love tu eka?teringin nk buat jgk

    ReplyDelete
  10. eka....sgt sweet kottttt... :) sweet n cute..thumbs up!

    ReplyDelete