Wednesday, 30 January 2013

cara memohon visa ke China

thanx pada yg concern utk entry sebelum ni, biasa lah hati tgh marah kan... nasib ada en suami.. hmmmm...btw, nak jawab persoalan kawan2 yg tanya katne nak buat visa ke China. cara mudahnya naik putra, berhenti kat ampang park. pastu gi bangunan OSK,  Bank of China, ada nampak lembu besar tu dia la tu... masuk je, naik tingkat 2, gi kat kaunter, ckp nak apply visa ke China.






jgn risau yg keje tu org Malaysia gak. dia paham Bahasa Melayu pun. officer tu akan bagi satu borang. isi la apa yg patut.actually, aku dpt info, form ni leh download terus dari internet. tp aku kan pemaleh. isi kat sana. tak paham pape tana je dia. apa yg perlu di bawa bersama semasa nak apply visa ni


1- bawa pasport merah kamu tu
2-bawa gambar berukuran pasport
3-bawa pen, senang nak isi form








dah siap isi borang? tunjuk kat officer,then dia bg nombor utk submit borang tu. tak yah buat apa2. dengar je sampai nombor anda dipanggil. bila sampai giliran kita. bawa borang + gambar + pasport bersama. officer tu akan check borang kita dan tampal gambar pasport. tak lama pun, dalam 5 minit dia bg satu statement utk kita tuntut pasport kita. ok jgn jadi ngok cam aku, aku minta pasport aku. ye la sblm ni, pasport merah aku tu tak penah berengang dgn aku... pastu aku tanya la.. ahhaha... wat malu je.ni la masalahnya bila tak wat research dulu. rupa nya visa ni ditempek dlm pasport. kalu ko amik pasport tu camne dia nak tempek visa ko...ngok ngek betul kan...takpe jgn risau... lepas 4 ari dtg balik tuk amik pasport tu.actually, kalu nak cpt, pun ada. withn 1 hour dah leh siap, tp you must pay more la. aku kan spesis kedekut. serba serbi nak murah... sanggup dtg patplohjutakali pun asalkan murah. bape byk yg perlu aku bayar utk dua org



RM 116 utk 2 org dlm masa 4 hari

13 comments:

  1. dh dkt ngan ofis akak.. apsal tak call?? kalo tak blanja Eka ayam penyet kat situ atau Tuti fruti ka.. ahahah :P

    ReplyDelete
  2. ahaaaaaaaa... dekat yerkk.. eka gi waktu bekerja kekda, takut nanti mengganggu pulak

    ReplyDelete
  3. dulu pun sy pg kat ampang park ni...haha ntah ape2 kene buat manual...kalu australia ngan uk sume online...senang sket..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la. ni kene isi borang segala

      Delete
  4. sgt berguna info ni eka.. sgt2 suka.. tq eka.. muah muah

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaaaa ni mesti ada plan nak ke sana ni

      Delete
  5. Replies
    1. yang.. korea tayah visa. gi menonong jer :)

      Delete
  6. ok ok. take noted... eceh~ macam ida nak pergi china tu.. hahahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehehe.. takpe.utk pengetahuan juga.kot la nanti kene gi sana.leh la tau sesikit

      Delete
  7. salam awak nak tanya lah!! masa awak buat visa diaorg ader mintak flight details dgn hotel booking x?

    ReplyDelete
  8. kalau tak silap saya kan awak, mmg ada alamat yg dia minta sepanjang kita berada di sana. disebabkan saya dah book hotel kat agoda, jd saya letak je alamat di sana. flight detail pulak saya tak pasti,tp bawa je la... dlm satu fail.nanti2 apa2 dia nak tunjuk je kat dia

    ReplyDelete