Thursday, 31 January 2013

lobster wif garlic butter

igt lagi entry ini . waktu tu aku sedang ketandusan idea nak masak lobster. selalunya aku buat sup atau masak merah.




 tp kali ni verangans nak jadi org putih.makanya... cuba la menu baru... actually aku dpt ilham dari butter prawn. pastu cedok sana, cedok sini jadi la garlic butter. hohohoh



RESEPINYA



BAHAN A

1 sudu mentega dicairkan
3 ulas bawang putih dilumatkan
sedikit serbuk lada hitam
secubit garam
sedikit keju parmesan ( aku guna keju yg letak kat burger tu, tp aku cincang2kan)


BAHAN B (kuah)

2 sudu besar mentega
1 ulas bawang putih dicincang
2 tangkai cili kering di ptotong serong
5 helai daun kari
1/2 cawan susu ( aku guna dutch lady, sb itu je yg ada dlm esbok)




seekor lobster sedang mendarat di atas pinggan. kecil nya pinggan rumah aku, ke lobster tu yg besar sgt...


mula2 rebus je cik lobster ni


bila dah kemerahan mcm ni, angkat... dan putuskan kepala dari badan


bulus2 tu kita buang ye, takmau mkn a....



igt lagi, masa mula2 belajar masak lobster sampai buka you tube cari kaedah utk menyiang lobster... kih kih kih... nak tau camne... kelik je video ini. ok dah dah... serius ni.. cara memnyediakannya adalah sebegini. kita mula dgn BAHAN A dahulu




penyediaan BAHAN A


1-Sediakan sebuah dulang pembakar.
2-Letakkan lobster yang bersih / rebus di atas dulang.
3-Dalam bekas lain, campurkan bawang putih dan mentega yg dicairkan tadi. Sebatikan. kemudian curahkan di atas badan lobster.
4- Tabur garam dan sedikit lada hitam.
5- Panaskan oven 200C, bakar lobster selama 20 minit. bila oven dah bunyi ting !! laju2 tabur cheese ats badannya. dan biarkan beberapa minit di dalam oven, sampai cheese mencair. sementara tu boleh sambung buat kuah @bahan B



sebelum cheese tu melting



penyediaan BAHAN B

1- cairkan mentega, dan masukkan bahan B satu persatu. itu sahaja. dah siap, curah je kuah ini di atas badan lobster..




 ini la dia garlic butter.


10 comments:

  1. benci tau. benci dgn u haha. kalau i pg sarawak i singgah rumah u u masakkan lobster ok? huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheh... tp kalu tak sedap jgn marah tau :)

      Delete
  2. sedapnya.....husbnd dayh tak boleh makan nanti gatal2 maka dayah pun hanya bleh tgk jek lah sob sobbbb

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala alergik ke... ala dayah kalu dah teringin buat je.cam akak en somi tak suka kek, disebabkan akak hantu kek, akak buat gak

      Delete
  3. Replies
    1. heheheh... cpt gi pasar cari lobster

      Delete
  4. seyes tak pernah makan lobster.. sbb tak tahu nak siang dan masak ape... mesti sedapkan masak macam ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang kelik je libk yg saya bg tadi, tak pun cari kat you tube cara2 siang lobster. selalunya omputih la rajin mkn lobter ni

      Delete
  5. phewww mahall kan lobster ni...kalau beli mesti sayangg nk makann..heheheheh

    ReplyDelete
  6. hari tu kat pasar filipino kan eka, ade lobster tapi kemainnnn mahall.. ingat baru nak rasa... dekat serat lebihhhh.. memang mahal gitu ek?

    ReplyDelete