Wednesday, 20 June 2012

CAMERON HIGHLAND

sementara aku masih ingat segala info alangkah baiknya aku terus story kat sini,..kang lama2 lupa cam trip ke korea tu...stuck...sian kawan2 yg menanti, dok tanya2 bila nak sambung citer ke korea...sori ye uols...otak dah berkarat.cpt nau lupa. tp aku janji trip CH ni aku tak bt part2. CH je pun sume org dah penah pegi kan...


rencananya (supa indon daaa) plan nya nak nginap di CH adalah 3 hari 2 malam. hotel dah book sebelum cuti skolah lagi. dah bayo deposit pun...dari 29 sampai 31 may. sekali tanggal 30.5 ada offer menarik utk beli perabot di hotel sunway...nanti aku citer ea. jadinya terpaksa la pendekkan percutian utamakan mana yg penting dulu.hehehhe...




pagi 30.5 tu, kami gerak dari penang dah tengah hari... disebabkan aku dari utara, so kami sekuarga keluar ikut tol simpang pulai, kejap je dah sampai. en somi dah mabuk. tido je la dia...tp simpang pulai nya jalan ok sket dari tapah.pusing2.lebih kurang 2 jam setengah sampai la kami di CH. mula2 singgah GREEN VIEW GARDEN dulu.dekat kws kampung raja, lebih kurang 15-20 minit dari simpang pulai



mula2 tak perasan pun tmpt ni. tp bila aku nampak je dia tulis CHOCOBERRY dan AVANT CHOCOLATE FACTORY SHOP , aku agak mesti ada jual coklat2 ni.. terus paksa abah wat suddenly break, pah tu pusing balik... aku ni pantang la nampak coklat2 terus nak singgah.. pastu masuk je situ mmg mengujakan. byk makanan berasaskan coklat + stoberi ,suka sgt... 1st stop dah berkotak2 aku beli ni... gila betoiii

 dalam tu ada filling stoberi.nikmat gila makan


comel kan pn stoberi ni... jgn mara kekda.hehehe


kalu tak silap rege dia rm 25 utk 2 kotak. bab2 bayar ni aku tak igt sbb en somi yg kuarkan duit... aku beli 5-6 kotak je igt nak bagi kat mertua. tp tak sempat bg disebabkan aku nyinggah merata abes rosak. aku sarankan pada kamu semua, tayah la tapau stoberi byk2. makan puas2 kat ats tu.sbb bila turun je stoberi yg manis tu akan tukar rasa. hilang feel ok. tak tau nape...sedih je bila sampai umah mertua dia jadi cam lebam2


ni abah sendiri yg suh aku amik gambar. abah berkenan kat kuda kulari gagah perkasa



apasal en suami wat gaya gitu... cam pon pon je


selain drp makanan, cookies, teh dan sayur yg dijual, ada juga bunga2 yang cantik


 perempuan dan bunga mmg tak dpt dipisahkan'


en somi layan je bila tgk binik dia over excited


jadi minah bunga la kejap


rasa comel je bila dok sebelah bunga


wehehheeh.. kalu la leh tanam bunga2 ni kat umah bestnya la


aku dan mama


 en somi dan abah.. cam kembar dah rupanya


aku dan abh..ni kes kecik2 tak dpt naik...bila besar baru nak merasa



kami bertiga !!!


 kat sini juga ada ladang stoberi taw, tp takleh pluck sendiri...tgk2 gitu jer... sebelum gerak ke next destination sempat la juga merasa cake n desert dia bersama hot choco.phewww... sejuk2 mkn hot choco..mmg nikkkkkkkmat. tp kan kesejukan di cameron tak sama cam beberapa thn yg lepas . mmg jauh beza. selamber je aku kuar tak berjaket pun sepanjang di sana. ye la dah byk sgt pembangunan, tanah gondol je tinggal



sgt yummeh

pas perut kenyang, kami pun menyambung perjalanan seterusnya

aksi suap menyuap harus ada, abh yg drive...bole la dok bercinta kat belakang.hohoho

tak lama pastu jumpa pulak ROSE VALLEY, masih lagi kat tringkap


 dengar nama pun tau dah.mesti bunga semata, hmmm mmg pun


 masuk kene rm 4 
 cakkkkkk aaaaaaaa...


  dok sini lama2 pun tak pe.hilang segala masalah bila dpt bau haruman bunga yg menyegarkan


tambah pula tgk bunga yg berwarna warni... ada kaler pink

peach


 putih

 fefel


 oren


kami berdua...



bosau gile bunga raya dier, ada yg kaler hitam lagi.scary


 si pendek


yang tak keruan bila tgk byk bunga

uols nak tau satu rahsia tak... ni antara aku dan kamu saja la. bila aku telek balik gambar2 ni kan, aku terperasan sesuatu. byk gambar en somi pose ayu2 dgn bunga...sumpah aku tak ajar dia bt aksi2 daring camtu. ajaran sesat sume tu... haisyyy risau aku ehh... tp kalu sekadar tindak balas depan bunga dia jadi camtu takpe la. perasan tak tadi sekali dah aku ckp kan.. ni bila tgk gambar lagi dan lagi...makin menjadi aku tgk...dan aku dpt simpulkan, en somi otomatik jadi camtu bila dengan bunga je. dpt aura dari bunga tu kot.


ha tgk tu...

seeeeeeeeeee... eiii risau aku wei...


taleh bawa dia p kebun bunga dah pasni....dok bt comey pulak... kebun stoberi takpe..hehhe.. oh ya.. kat rose valley ni juga ada kaktus tau.tp tak byk la



 besar besar

ouchhh ! tatit nye



 nampak pulak budak tecik ni


 no no no... veri d notty kan


 soalan cepu mas sebelum keluar rose valley ni. apa yang anda bayangkan bila tgk ini :)



oh kalu kebun bunga taleh bawa en somi, kebun kaktus taleh bawa aku. lain ulak yg dipikirnya.dah dah... makin lama kat kaktus ni makin merapu.baik kita keluar.apa yg ada di luar...ada ubi rebus !!! yippie.. aku suka bab makan. teringat kenangan kat korea.sana pun ada jual ubi tp tak cicah dgn gula merah ni...ubi kat sana dia letak apa ea, rasa cam rangup2, manis masin...sedap. agak nya spesis ubi ni mmg sesuai di makan dalam cuaca sejuk kot


kalu seketul rm3, 5 ketul rm 4... hm nampak sgt la nak suh beli 5 ketul kan


 anak2 cina ni dok tanya sedap ke, sedap ke??? sedap... ni la makanan traditional org melayu


aku tinggalkan mama abh kat sini suh mkn ubi kayu puas2, aku pulak gi jalan2



cuci mata



igt nak beli topi ni, tp cam pelik je aku pakai...malas ah. eh tgk gambar ats ni cam kene je dgn baju aku


aku cuma borong bantal stoberi. bukan utk aku.utk jiran2 jer


 dgn bunga... weee suka amat



 tiba2 dari jauh aku terpandang


rupanya derang beli ubi rebus lagi...hehhe... sedap nau nampaknya...

pastu aku nampak abah pegang bantal stoberi. abah nak bt apa ni beli bantal segala... nak letak kat kete baru nanti...tgk super excited... tuan kete pun tak beli apa. takpe bah, tak lama lg sampai la kete kita tu.yg pastinya mesti abh dpt rasmi dulu.uols igt tak itu hari aku kata ada 'gud new... gud news yg aku maksudkan pasal kete la... sales man ckp insyaallah kete aku akan sampai malaysia bulan 7 nanti...weee... mula2 dia kata bulan 5. igt dpt la merasmi kete baru masa g CH ni...kecewa sungguh.eh off topic sudah


dah alang2kat rose valley terus la nyinggah ke BEE FARM, bersebelahan je, masuk adalah percuma


dalam bee farm ni takde apa sgt nak citer kot, melainkan honey bee semata...bawa budak2 best lah. sebelah tu pun ada strawberry farm juga... dari sini kami terus ke CACTUS POINT pun sama penuh dgn pokok kaktus. pah tu kami ke STRAWBERRY POINT, S'Corner central market kat kea farm. kat sini aku nak citer sket... sbb ada mcm2.


 actually cactus point dgn stoberi point ni dekat je. belakang (signboard) tu la kaktus point


pendek kata, kaktus point ats bukit, stoberi point bawah sket... malangnya masa aku pegi ni taleh pulak nak petik stoberi... sbb musim harvest baru je selesai...katanya la.




 ok, apa yang ada kat stoberi point ni selain buah stoberi?


 ada pelbagai spesis asam, dari stoberi, peria, jambu, limau... murah2 pulak tu


 ohh kat sini mama aku bt lawak


sampai merah muka aku...boleh mama tanya peniaga tu buah blackberry ada tak? aku mula2 dgr cam blur gak, pastu bila lama sket aku terfikir.eh blackberry tu bukan hp aku ke.. terus bantai gelak sume org kat situ.pastu baru mama betul kan...ehhh tersyasyul.. buah blueberry ada tak..ngeeeeeeee


 macam2 harga ada... aku angkat berkotak2 gak... nafsu menguasai diri !

shopping punya shoping, tgk2 jam dah pukul 4lebih... apa lagi...bergegas terus ke tea plantation. pegi ladang teh kat sg palas je... nak amik mood ombak rindu la katakan.  kan ada scene derang berlakon kat sini. oh jalan nak ke ladang teh ni sgt la mencabar.sempit amat...kalu selisih dgn bas, byk2 la mengucap. oh ya nak ke plantation ni ikut je simpang kecik ke gunung brinchang tu.tak jauh dgn eq farm. tp jgn la terus ke g.brinchang.. ada signboard jgn risau. cuma signboard dia tu kecik sgt tak perasan.agak2 tak tau tanya je org.malu bertanya kawan sesat cari jalan pulang :) selepas menyusuri jalan kecil ni kat 20 minit , maka sampai la kami di pondok pak guard... malangnya time tu dah tutup.sedih ok... ingat ye kawan2. ladang teh ni buka dari pukul 9 - 4.30. pastikan ada pergi tepat pada masanya.kalu tak jadi cam kami...sia2 saja... tak kira esok datang sini lagi !!! tgk punya tak puas hati


disebabkan tak dpt masuk dalam, kami snapping je kat luar tu
pemandangan inilah yang menemani kita selama beberapa minit

sgt ohsem

ok kasi chance derang nak wat drama ala2 vanila coklat, boleh?



bila lagi kan?

tmpt ni mmg bagus utk mata en somi yg rabun tu




kesayangan hati beta


 juga yang ini


 dgn zebra muda


 ni pulak dgn zebra yg tak muda :)


ok yang bawah ni abaikan...biarkan dia syok sendiri sorang.ferasan cam org muda jer. nyampah







disebabkan  hotel aku dok call tanya jadi tak nak check in... ye la semalam dah tak jadi kan..so aku pegi gak la serah diri di hotel. lepas setle everything. perut pulak lapar. kuar semula gi makan kat PAK NIK IKAN BAKAR. kedai ni agak tersorok. belakang masjid kayangan brinchang berdepan dgn pasar malam brinchang tu.



 nampak masjid, pastu lalu ikut stall yg ada 'char kuey teow' belakang tu je.walking distance 5 min


dalam blog ramai yg ckp makanan kat CH mahal2 kan. so derang suggest pak nik ni la...kami pun cari hint dia belakang masjid, terus jumpa... ok la harganya...



 chicken chop rm 12, nasi goreng pattaya dalam rm 6,udang celup tepung 10 utk 1 pinggan


berselera mama n abah mkn.puas hati jer chicken chop dia...besar.salad pun sedap

pas perut kenyang... isi tank penuh2 baru boleh beraksi..ya sesi mengempiskan poket pulak pasni... cuba teka... ke mana kita???? hahah ke mana lagi kalu bukan ke PASAR MALAM BRINCHANG. lama oh, dok bintulu ni mana penah pegi pasar malam, tak berani... so lepaskan gian la gi pasar mlm. wat pengetahuan, kalu musim cuti sekolah pasar ni buka tiap2 hari... kalu hari2 biasa buka wiken je.oh tu sila check balik... aku tak pasti



stoberi salut coklat... 3cocok RM 5.phewww murah giler. tona baju adalah hentam kromo.sekian
super yummeh.. berbatang2 aku makan sorang je.sedap sgt.kecur air liur bila ngingatkan kelazatannya. dari mula start pasar tu, pastu tawaf 2-3 kali, then  sampai la balik aku dok makan benda alah ni... habis je beli, habis je beli.murah katanya.. mmg nikmat gila.yg peliknya bila mkn di rumah tak pulak lazat cenggini.haiyssshhh... ok kalu ada yg tanya, ada apa je kat pasar malam ni.hm macam2 hadoooo. baju CH, baju tido, fridgemagnet, souvenier, uncang teh, bantal, keychain, ubi rebus, jagung, asam blueberry mama aku tu.heheh. sume murah2.sesuai sgt kalu nak beli buah tgn utk sedara mara, rakan2 dan taulan



kaktus : 8 pokok =  RM 10. aku apa lagi...


yeay dapat bunga, tak tau harga bape.sbb masa ni aku sibuk snapping sana sini



en somi + abh, dok kalut pilih menatang gedik2 ni, geli aku.pastu balik umah derang lekat kat esbok...



 masa nak balik tu nampak lagi stoberi salut coklat... 



dia cocok2 cam bunga telur je. aaaaaaAAaaAAaa abg nak lagi... mmg mlm tu tido, perut aku penuh dgn stoberi jer la.


 ni abah yg candid

 makan punya makan sekali coklat dia menitik kene tudung.... waaaaa. nanges



 dah tudung tak bawa byk... hehe takpe. tu la strategi... cam tak paham pulak. nanti leh bagi alasan. abg, tudung sayang dah kotor, beli baru... sambil kenyit2 mata...pang bagi :) ok next.. hari seterusnya??? buka2 je mata... mandi...terus ke



 BOH Tea Centre Sungei Palas.. aksi apa tah ni


oh...rasa cam loving cople sgt..auw...

 pasangan romantik ni pun sama naik


 harap aku dgn en somi sampai tua cam derang


peluk2 camni, boleh???




uols nak tau sebelum masuk ke sini ada satu tragedi yang melucukan, check sini...canne leh jadi camtu tak.dah separuh jalan... baru perasan. penangan ombak rindu nya pasal kot.tak sabar tgk tmpt mila n izzah bertengakar tu gamaknya... ha kat mana kat mana???

kat sini la. gambar tuan blog takleh tempek kat sini dah


 ini makanan mereka



 dan ini, saya punya hot choco + scone + strawberry cake... harga standard la.tak sampai RM 30 pun



best ok, sambil menikmati hamparan permaidani hijau


 cantiknya....



ni semua kat bhg dalam cafe

ni di luar...


banyak gambar aku kat sini actually. tp kawal sket emosi tuh...heheh...ok next stop kita ke EQ farm... ha ni tempah yg dicadangkan kekda kita nu...

dekat amat dgn tempat aku nginap...mudah kerja. pas check out terus ke sini


macam2 benda di jual di sini, kebanyakannya berasaskan stoberi la, chocolate, bantal, sourvnr


paling best leh pick your own strawberries, 1kg = rm 50, 1/2 kg = rm 25 limited utk 3 org skali masuk


oh ya satu benda lagi best eskrim EQ. ni lah model tak berbayar EQ farm


 sepanjang dok dalam kete dok makan eskim ni je la


 rm 1.50 sebatang. beli byk2 pastu sampai umah masuk dalam peti ais. rasa dia sedap. manis masam. aku suka rasa tu...oh terliur eh...dah la puasa ni...jenuh nak cari stoberi kat mana pulak ni.pas je pusing2 kebun stoberi ni kami teruskan perjalanan ke TIME TUNNEL GALLERY

 masuk kene rm 5/pax. dalam ni tersimpan barang2 lama.leh la nak imbau kisah dulu2



katanya tempat ni diasaskan oleh org persendirian... ikutkan tmpt ni perlu penambahbaikan lagi.tp ye la mungkin makna kos...kalu nak tau tempat ni dekat dgn Kok Lim Farm (KL farm). pun boleh kutip stoberi, pantang la kan...  masa aku gi ni rege dia mahal sket. kat kupon tulis rm 25 utk sengah kilo.tp aku kene bayar rm 30. lantak lah..janji aku boleh kutip stoberi..heheh











selepas puas memetik stoberi, masa utk pulang ke pangkal jalan la pulak... cukup2 la tuh. stoberi yang beli kat pasar berinchang semalam pun berkotak2 dah... sebelum turun ke tapah, kami sempat singgah ke

hutan lipur lata iskandar, sume org pun penah singgah ke sini kot


last time masa aku ke CH aku tak singgah sini, sbb turun ikut simpang pulai

oh ya uols, nak tau, en somi mabuk masa nak turun jalan ni

keluar je dari kete, terus uwekkkkk !! sian gilo

 walaupun laki tgh mabuk, tetap tak menghalang aku nak coping


aku beli beberapa barangan rumah dari rotan, beli kat org asli tepi2 tu. sempat gak rembat lampu cenggini.. konon nak letak kat gazebo nanti.oh cepat la siap... kot balik raya nanti leh la minum2 teh kat situ.ngeeee...







hm... gitu la kisah perjalanan kami ke CH. ok la bagi aku...percutian budget utk famili kecilku. kos tak byk mana, cuma sediakan duit utk hopping strawberry, uncang teh, kaktus. sini aku nak summary kan tempat menarik di CH. aku pecahkan kpd beberapa bahagian

a) ladang stoberi
::: Kea farm
::: EQ farm ( EQ tu stand fo equotarial rasanya, dekat sgt dgn hotel tmpt aku nginap) leh pluck stoberi sendiri 25 ringgit utk 3 org setengah kilo
::: Kok Lim farm
::: KH farm
::: Big red strawberry  farm - dekat tanah rata
::: Mardi - tak leh petik 
::: Health strawberry farm -dekat dgn rumah peranginan persekutuan
::: YZ Agro Farm - tmpt lakonan vanilla coklat

b) ladang teh
::: ladang teh boh, Bharat. ni kalu turun ikut Tapah, mmg nampak.dok tepi jalan je
::: ladang teh boh, Sg Palas - kalu nak amik mood ombak rindu bole la.ni jauh sket, kene ikut jalan yg kecik
::: ladang teh boh Habu

c) Butterfly Farm- masuk rm 5 per
d) Bee Farm
e) Cactus point - dekat dgn kea farm
f) Time Tunnel Gallery - macam muzium gak, leh la nak imbau nostalgia lama.masuk rm 5 per
g) Lata Iskandar
h) Pasar Malam Berinchang

i) kebun bunga
::: Rose Valley -cer rasa ubi rebus dgn jagung.nyaman ! masuk rm4 per
::: Fragrance Nursery
::: Multicrops Central Market
::: Green View Garden - ada stoberi gak, tp takleh petik lew


14 comments:

  1. hehe.suka baca citer awak melawat CH.detail gitu
    kami pun kesana bulan Feb lepas..cuti sekolah bawak mak ayah dan anak2 kesana.

    betul tu..cameron dah tak sejuk cam dulu dan jalan sgt jem waktu cuti sekolah

    kami pun duk equatorial jugak.tapi kat aptment tu..cantik tptnya

    'buah blackberry?'kelakar la mama ;)

    ReplyDelete
  2. Banyak tempat ida tak dapat g masa CH dulu.. kene repeat ni! hehhehee~~

    ReplyDelete
  3. eka buat zana rasa nak pergi CH lagi.. nak makan stoberi banyak2.. nak beli ubi rebus, jagung.. sedapnyaaaaaaa...

    masa zana gie tu, pergi balik ikut simpang pulai.. so x singgah pun lata iskandar tu.. huhuhu..

    ReplyDelete
  4. woaaaaaahhhhh~ puas tgk gambar ekak holiday kat CH... baju dah le same dgn stoberi... lagik la menarik2 utk Me terus menatapnya hingga abis
    heheehe~

    ReplyDelete
  5. sonoknya bercuti...jeles btl tgk pic2 tu...kali terakhir awin CH tu 3 tahun lepas :(

    ReplyDelete
  6. Makin teruja nak g ch ni..dah lm x pergi sana

    ReplyDelete
  7. suka pergi CH! jalan-jalan kat brinchang tu pon best kan..harus babymoon kat sini ni..hehe nana aritu pegi siap beli sebotol herseys choc sauce yag shell tu..n borong la strawberry..memang makan puas gile!

    ReplyDelete
  8. seronoknya..nak pegi lagilah..suka makan jagung bakar masa kat cameron sedap woo...

    ReplyDelete
  9. uuwaaaaaaaaaaaaaaaa... rindunya nak jejak kaki gie Ch lagi.. sgt2 terliur dgn strawbery coklat itu

    ReplyDelete
  10. Jelesnya... Ros xsampai lagi nih... Detaill.. Nnt leh rujuk :)

    ReplyDelete
  11. Eka gi sama time ngan anak buah akak tu, yg akak bagi dia hadiah honeymoon kat Heritage tu.
    Haa... eksrem EQ tu sgt bes kan..?? sukaaaa....

    ReplyDelete
  12. bestnya...Lina pergi Cameron ni last masa baru kahwin, pak mertua bawak..ni dah dok Swak ni time cuti tak dan nak g CH..Dah banyak pembangunan komersial kat situ ya..

    ReplyDelete