Thursday, 21 June 2012

lain kali ckp la Bahasa Melayu

en somi : ma, mana tukul
mama : apa dia???
en somi : tukul... tukul mana tukul? (sambil gi dekat mama yg tgh blur )
mam : apa tu?

aku yg dengar dari dlm bilik jerit kat mama

aku : hammer mama !!! hammer
mama : oh hammer... lain kali cakap la Bahasa Melayu, mama mana paham bhs omputih ni...




 :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::




korang paham tak situasinya... ye... mama aku cam kecelaruan identiti. mama igt hammer tu dlm BM. en somi tak mampu nak kata apa2, nak gelakkan, mak mertua sendiri, dia hanya mampu menggeleng, kendian keluar la ank dara sorang ni utk beri penjelasan.


aku : mama, hammer tu la bhs omputih, bhs melayu nya tukul

mama gelak besar

mama : mana mama  tau, dah abh sebut hammer, hammer la mama pun...



 kalu uols nak tau rumah aku tak penah ada barang2 pertukangan cenggini...hammer tu ada la, tp... parang, drill, cutter, scru drebar sume tu... nak apa2 sume upah org.bg abh, benda2 tu tak penting, tp bila aku kawen dgn en somi la baru nak ada brg2 tu. masa mula2, en somi pelik canne leh takde brg2 camtu.brg2 camtu kan wajib ada setiap umah. jadi, masa balik 2 minggu retu en somi beli tool box ni terus..






aku pun tak tau nape rumah aku tak de benda2 gitu.mungkin abh tak bape mahir kot keje2 camtu. background family aku dgn en somi mmg berbeza. tp perbezaan itu lah melengkapkan hidup kami sekuarga. so balik retu la abh belajar nak guna drill segala, walhal... dah bape lama dok umah tu....en somi ckp, satu KEWAJIPAN kalu dok umah batu mesti ada benda alah ni.kalu tak canne nak bt aktiviti menggantung.



11 comments:

  1. Hahhaa..lawak tul..tergelak ros bca.. :)

    ReplyDelete
  2. hahhahahah comel laa mak eka... lawak2... aah betul stp rumah mmg ada... hu3...

    ReplyDelete
  3. sweet tau mama Eka ni. Nati kim salam peluk cium utk mama Eka yer.. :)

    ReplyDelete
  4. comei mak eka jawap... hehe...

    ReplyDelete
  5. HAHAHAHA...LAWAK LA MAMA KAK EKA NIE... CONFIDIRM JER JAWAP HAMMER TU...

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. kelakar laa mama eka..'tukul' tu bahasa omputih..heheh besar gelak depan pc ni..

    ReplyDelete
  8. HIhi~ Comel lah mama ni!!! Hubby ida pun kata benda tu wajib.. Kita mana nak tau kan... huhuhu

    ReplyDelete
  9. hohoho.... this entry made me laughing. I like...

    ReplyDelete
  10. mama, kamu sungguh comel!!!! so cute la mama!!!

    rumah abah zana mmg banyak alat tukang ni.. maybe sebab ayah zana mmg ada skill buat rumah.. tp kat rumah putrajaya ni, ada jugak beli tool box tu.. utk drill dinding, utk service aircond.. senang kalau ada tool box tu..

    ReplyDelete