Saturday, 4 August 2012

kek lapis india (cadbury)

ya ampun, baru teringat rupanya dah lama kawan aku minta resepi ni. hinggalah di saat nak buka puasa td kawan aku tanya.. mana resepi kek lapis cadbury...lama dah tunggu dari bulan 2 lagi... alamak... sori... terlupa sgt2. gini la aku. kadang bila byk keje mmg boleh lupa.. ok uols pun boleh cuba buat sempena lebaran nanti. tak payah order la kek lapis ni, mahal... salunya kalu size kertas A4 regenya kat 100 gak.try la bt guna resepi aku ni insyaallah mmg menjadi,mudah sgt... aku tiap kali balik umah en somi mmg aku buat request by abg ipar en somi. mak mertua pun sampai mintak resepi, sbb dia tgk aku buat mudah je katanya... dgn kawan2 dia sekali minta resepi... kembang kejap. ngeh ngeh...aku tak kisah pun benda yg baik tak salah kita kongsi kan. cumanya kek lapis ni versi org semenanjung aku sendiri pun tak berkesempatan nak menuntut ilmu dari kawan2 sarawakian... tgk la one sweet day INSYAALLAH, aku mesti menuntut cara sebenar buat kek lapis




 BAHAN-BAHANNYA

500 g butter ( 2ketul )
10 biji telur
150 g gula
100 g biskut marie yg dikisar (1.5 row)
50g santan serbuk
100 g susu pekat (4 sudu besar)
180 g tepung gandum / hong kong
coklat cadbury 3 paket



CARA-CARA

pukul butter + gula hingga kembang
masukkan telur satu persatu hingga habis
masukkan tepung, biskut marie, santan, susu pekat
gaul rata

PENYEDIAAN

1.pre heat (api ats bawah) dgn suhu 200 C selama 10 minit, kendian baru guna api ats saja.

2.letakkan kertas minyak ats dulang

3.lapisan pertama : sendukkan 4 sudu besar adunan tadi (actually depend on berapa besar dulang anda, makin besar, makin byk la bilangan sudu yg disendukkan) makin nipis, makin cantik lah kek lapis.selepas itu masukkan dalam oven selama 5 minit. lepas bunyi ting! angkat...

4.lapisan kedua : sendukkan  4 sudu besar (kalu lapisan pertama letak 6 sudu, lapisan kedua pun 6 sudu, bg sama thickness dia, baru cantik) then susun cadbury ikut suka hati, baru bakar dalam oven selama 5 minit. begitulah seterusnya. ulang step 3 dan 4 sampai la adunan habis...


susun gini pun ok, kalu boleh tiap kali susun biar dari arah berlainan spy setiap tmpt dpt cadbury


gini la jadinya bila dipotong... suka sgt cadbury dia cair di mulut



p/s masa yg diperuntukan utk membakar saja lebih kurang 1j 20 minit... buat kek ni jgn berangan nak bt benda lain.sebab 5 minit sekali kene gi kat oven... kene bt layer by layer. tp hasilnya mmg mabeles. utk pencinta coklat cam aku la :)

5 comments:

  1. Mak aiii... kene menghadap oven lah cm ni?? Sib baik ida tak de oven.. hahahhaha!! *alasan!*

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye eida 5 minit sekali kene letak lapis baru.tu yg kek lapis rege mahal.sbb kene spend time ke dia jer

      Delete
  2. bes nih.. masuk rumah baru buleh terai. hikhik.motip?? sbb segala mixer hadiah kawen dulu (ada 2 lak tu) tak penah guna lagi. Satu sbb takde electric oven, satu lagi... biasa arr..pemaleh. ngeee.... oke, nati buleh try utk housewarming *if rajinnnnn... *yawn*

    ReplyDelete
  3. try jgn tak try.... confirm jadi la kekda

    ReplyDelete
  4. nak try la..cam best jer..hehe

    ReplyDelete