BAHAN-BAHANNYA
500 g butter ( 2ketul )
10 biji telur
150 g gula
100 g biskut marie yg dikisar (1.5 row)
50g santan serbuk
100 g susu pekat (4 sudu besar)
180 g tepung gandum / hong kong
coklat cadbury 3 paket
CARA-CARA
pukul butter + gula hingga kembang
masukkan telur satu persatu hingga habis
masukkan tepung, biskut marie, santan, susu pekat
gaul rata
PENYEDIAAN
1.pre heat (api ats bawah) dgn suhu 200 C selama 10 minit, kendian baru guna api ats saja.
2.letakkan kertas minyak ats dulang
3.lapisan pertama : sendukkan 4 sudu besar adunan tadi (actually depend on berapa besar dulang anda, makin besar, makin byk la bilangan sudu yg disendukkan) makin nipis, makin cantik lah kek lapis.selepas itu masukkan dalam oven selama 5 minit. lepas bunyi ting! angkat...
4.lapisan kedua : sendukkan 4 sudu besar (kalu lapisan pertama letak 6 sudu, lapisan kedua pun 6 sudu, bg sama thickness dia, baru cantik) then susun cadbury ikut suka hati, baru bakar dalam oven selama 5 minit. begitulah seterusnya. ulang step 3 dan 4 sampai la adunan habis...
susun gini pun ok, kalu boleh tiap kali susun biar dari arah berlainan spy setiap tmpt dpt cadbury
gini la jadinya bila dipotong... suka sgt cadbury dia cair di mulut
p/s masa yg diperuntukan utk membakar saja lebih kurang 1j 20 minit... buat kek ni jgn berangan nak bt benda lain.sebab 5 minit sekali kene gi kat oven... kene bt layer by layer. tp hasilnya mmg mabeles. utk pencinta coklat cam aku la :)
Mak aiii... kene menghadap oven lah cm ni?? Sib baik ida tak de oven.. hahahhaha!! *alasan!*
ReplyDeleteye eida 5 minit sekali kene letak lapis baru.tu yg kek lapis rege mahal.sbb kene spend time ke dia jer
Deletebes nih.. masuk rumah baru buleh terai. hikhik.motip?? sbb segala mixer hadiah kawen dulu (ada 2 lak tu) tak penah guna lagi. Satu sbb takde electric oven, satu lagi... biasa arr..pemaleh. ngeee.... oke, nati buleh try utk housewarming *if rajinnnnn... *yawn*
ReplyDeletetry jgn tak try.... confirm jadi la kekda
ReplyDeletenak try la..cam best jer..hehe
ReplyDelete