ni terhangit sket.tp takpe ai suka sbb rangup jer
takde org minta pun resepi, tp saja nak letak dlm blog sbb aku ni suka lupa sukatan dlm masakan. tiap kali nak masak mesti korek balik buku resepi.nyampah.. moral of da story, rajin2 la buat.baru ingat :) practice make perfect
RESEPI BISKUT COKLAT CHIP ALA FAMOUS AMOS
2 1/4 cawan tepung gandum
3 sudu besar serbuk koko
2 sudu besar tepung jagung
1/3 sudu besar soda bikarbonat
2 sudu besar susu tepung
secubit garam
1/2 sudu kecil emplek
Bahan B
250g butter
1/2 cawan gula kastor
1/2 sudu besar esen vanilla
1 biji telur kuning
1/2 cawan coklat chip
1/2 cawan badam / walnut/
Cara2nya
1. pukul mentega, gula kastor dan esen vanilla hingga kembang
2. Masukkan kuning telur
3. Masukkan bahan A dan kacau sebati
4. Masukkan coklat chip dan badam sesedap rasa
5. Sapu mentega di atas dulang, pre heat biskut pada suhu 130
6. Bentukkan adunan dgn sudu/garfu. tak buat bola pun dan tak yah nak lenyekkan, biar dia membukit,.main kaup cenggitu jerp
7. Bakar dgn api ats bawah, pas bunyi ting !!! laju2 angkat dan biar dia sejuk baru masuk tupperware. ada paham?kang lemau pulak biskut tu
Amaran keras : jgn letak biskut dekat2 antara jiran tetangga, sbb adunan ni akan mengembang dgn jayanya.
tips : utk memastikan biskut itu rangup, pastikan anda menggunakan suhu rendah dan dibakar dlm tempoh lama.tp jgn hangit pulak, aku guna 130C untuk 20 minit. ok jerp
terima kasih eka resepi ni.....
ReplyDeletenanti su turunkan resepi ni kat adik2 su su pulak..weeehuuuu
Nak buat jugakkkk......... tapi kene beli oven dulu! HAHA
ReplyDeletepuan eka, minta tumpang lalu salin resepi ni ye....
ReplyDelete