Thursday, 27 September 2012

SHARING IS CARING : KITCHEN CABINET

peringatan : entry ini sesuai utk org yg punya bajet kecil, tp nak juga kitchen cabinet... aku la tu :) dah nama bajet kecil jgn arap yg grand2.biasa2saja

kesinambungan daripada entry ni... masa tu dok sibuk2 tanya design camne... jadi aku pilih design B utk KC.simple jerp asalkan ada bar counter... dah memadai ngeee...terlebih dahulu, aku minta maaf byk2 aku takkan share dgn siapa yg aku amik ni... sbb aku tidak berpuas hati dgn service yg diberikan. pada yg sentiasa mengikuti pekembangan diarihidupeka, mereka tahu la bape kali aku merungut pasal KC ni. jadi aku tak mau org lain terjebak sama. cukup lah aku sorang.. dlm byk2 kontraktor yg aku deal, dgn dia ni la paling tak bleh blah. dulu org kata ca ya nun alip punya servis bagus... non ader nya.. ubah la persepsi begitu... benda ni depands gak... dah mcm2 kontraktor yg aku jumpa, dah mcm2 kerenah yg aku kene hadapi... dan kesemuanya tu bergantung pada nasib kita...



actually aku berkenan dgn design ART WOODS DESIGN. cer try klik, design dia byk sgt, dari KC, wardrobe, tv panel.. sume cantik2.. mmg aku dah minta dia bt quotation, malangnya tak jd, sbb company dia jauh sgt, area kajang kalu tak silap. jd pada yg dok area sana, leh la try bt dgn derang.mmg cantik ar hasil kerja derang... ok 1st time aku tgk KC kat website dia mmg aku jatuh cinta



cantik kan...kredit to artwood



aku jadikan pic ni sbg sumber inspirasi aku, tp ada la aku ubah sket, ikut kesesuaian dapur aku tu ha. tanggal 7.6.2012, jumpa kontraktor dan aku ckp camne yg aku nak. oh tema dapur adalah merah-hitam-putih yawww... huhuhuhu... tp 80 percent adalah merah... yippie.merah ang ang... ok2 lepas jumpa kontraktor dia kata leh buat gini gini dalam masa SEBULAN, maknanya awal bulan 7 dah siap.. so aku proceed, dia ckp esk hari kami hantar drawing. wahh bunyik cam sgt meyakin kan.. jadi aku terus byr duit, sbb esknya aku dah nak fly ke bintulu... malas nak fikir lagi. malangnya. jgn harap lah. aku dah balik bintulu sminggu lepas tu baru siap drawing nya




1st payment aku bg deposit utk dia bt drawing segala (sila simpan semua resit senang nak rujuk)



 my dapur yg cinonet, dlm drawing nampak ada gap dgn ceiling, tp realitinya takde pun. gap sket je



1st drawing dia bg aku tak berkenan. pastu mitak dia ubah sana sini, drag sampai 19.6  baru confirm design mana yg aku nak. dan pilihan aku adalah spr gambar di ats. yg penting ada counter bar kat hujung tu... tmpt en somi memantau aku time masak. jgn ngular eh....hehehe.. tunggu punya tunggu punya tunggu, lambat gile dia nak buat.. mmg bercinta. aku masa ni dah risau, sbb raya dah dekat... paham lah bila raya kan fungsi dapur tu mmg penting... dari seminggu ke seminggu dia janji nak dtg. alasan dia sakit perut la, accident la... ko nampak tak nak kelentong aku cam budak tadika. sampai aku ugut, dah  stop, jgn hantar barang lagi, pulangkan duit aku balik, terus esknya dtg wat table top... grrrrgrgrgr... dia pujuk sblm 8.8.2012. confirm siap semua.. ok aku bg chance lagi


tp, masih rupa ini pd 8.8.2012~ baru siap table top


aku dah ngamuk dah time tu, janji mestilah ditepati.. wah!!!mood merdeka pulak. patutnya KC ni amik masa sebulan je, ikut perjanjian asal, ni dah drag 2 bulan, dr bulan 6-8.. so patut tak aku marah? bila aku call dia tak jawab...banyak kali ok, bukan sekali dua. licik gak dia ni... tp silap ar... aku tefon guna no kawan aku, leh lak laju2 dia angkat tefon... alasan?? hp dlm kereta la hapa... bwerkkk. aku ckp kat dia... aku dah dpt kan kontraktor baru... tak yah bt apa2 dah, masa tu takut gak, nanti dia marah, letupkan rumah aku ke hape. hahahah... lawak toi.sampai situ aku pikir. lepas bergaduh sana sini dgn dia, siap la juga KC aku seminggu sebelum raya. actually bukan susah pun, ko ckp je la apa masalah ko di sana yg menyebakan ko takleh buat, stock tak sampai lagi ke, simen kene curi ke... just bg tau, jgn bt kita ternanti2. kunci rumah lak aku letak kat luar, sbb tak de sapa tlg tgk2 kan.. wat nye dtg perompak ke hape? ceh bajet cam rumah org kaya lak.. hahaha... akhirnya, baru 13.8.2012 siap sepenuhnya. lega amat. walaupun hati mannnnyak sakit, ucap gak la tq



sampai je rumah, main masuk je sume brg dlm 'perut' KC, then bt projek deco dgn en suami



 projek melampukan counter bar (lampu @ stool tak masuk dlm kos KC taw. sdb bhd)


ohhh.. rumah sgt berselerak.ikutkan, oven dan rice cooker bukan situ tmptnya, ni aku bt cam wet kitchen la... yg dry kitchen tu dpnnya... tp tu la masa ni baru sgt siap KC, tak sempat ngemas, wayar yg berselirat kat plug tu adalah salah aku. aku yg tak pesan dgn kontraktor wiring sesiap sbb nak letak lampu kat counter bar... huhuhu.rimas lak aku tgk wayar2 tu



gini la pandangan penuh (kanan) KC aku, yg baru sgt2 siap.. again ! maaf dipinta sbb berselerak


 ni pulak belah kiri, 

cuti hujung tahun akan ku manfaatkan dgn en somi utk ngecat dinding kaler putih. ada yg bertampung lagi, sbb kesan tebuk dinding for wiring purpose... aritu nak cat tp tak sempat.masa amat mencemburui ku


selain dari wash hand kaler merah, ini juga... utk membagkitkan lagi warna tema dapur kami.heheh



kesimpulannya, hasil kerja dari kontraktor ni, mmg kemas, cuma tu le, kene tingkatkan lg hubungan dgn customer. tak perlu buat customer tertunggu2 dan menipu semata2 ingin mendapatkan projek/duit. bg tau yg betul, kalu tak dpt siap dlm tempoh yg ditetapkan oleh customer ckp je la... pastu jgn pandai buat janji manis, org lain pun ada keje lain juga.tu je la aku nak ckp...ok harga... harga KC aku yg tak seberapa ni (bajet ciput katanya) ... hmmm... aku share sbb benda ni penting utk org yg nak bt KC, jd leh wat pengiraan awal2. aku dulu pun jenuh google blog ke blog utk tahu berapa range harga sebuah KC, walaupun size KC kita tak sama, atleast dpt la gambaran. so leh compare murah/mahal.ok... harganya adalah RM 5800... tunaiii.. :)


kredit tu art wood
pada kawan2 yg ada plan nak bt kitchen cabinet sila baca nota ini dulu yer

20 comments:

  1. Replies
    1. tq saleha..biasa2 je... save bajet katanya

      Delete
  2. nory suke lah kc eka ni...warna merah, mmg nory minat sgt..nmpak meriah je kan...nk masak pon happy je...heheheh...

    bile lah nk merasa dok umah sndiri ni...? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahah...bak kata kawan eka,wana merah ni merangsang smgt tuk masak...hehhehe..

      Takpe2nory tak lama je lagi tu....

      Delete
  3. cantik warna merah... blh tahan gak rega dia kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la kan,bg sy yg kurang kemampuan,mula2dgr rege, cam...errr sygnya duit.tp nak rumah lawo nya pasal...euwww lawa la sgt...hahhaha

      Delete
  4. cantiknye..heheh..lebih krg berapa ye...sy pun nnt rumah da siap nak buat kitchen kabinet..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iedchan,rege dia dlm rm 5800.bajet habis dah ni..hehe.leh la jd kan sbg guide line bila rumah awk dah siap

      Delete
  5. cantik..mmg nmpk kemas hasil kerjanya..tp yealah,mcm eka ckp,hubungan ngan customer kena tingkatkan..cpt sgt janji tarikh siap,tp asyik terlebih2..(tudiaaa..en.somi dh mcm mencangkung terus atas counter bar..kihkih)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la kalu PR teruk rasanya org pun menyampah nak deal kan...hmhmmmhaha suami ku ituw mmg smgt kalu bab buat keje...nasib ringan leh la berdiri ats counter

      Delete
  6. Stoll bar kita sama kaler...merah u

    ReplyDelete
    Replies
    1. KEBETULAN LA YANG....EKA MMG SUKA MERAH ANG2 NI

      Delete
  7. Salam dear. I tgh cari rujukan untuk kitchen cabinet, so rujuk kat blog u jugak hehe. nak tanya RM5800 tu termasuk dengan pemasangan hood + hob tak? gambar kat atas ni ade cabinet je kan..tak termasuk bahagian tempat memasak. Thanks!

    ReplyDelete
  8. hi dear... harga tu cabinet semata.tak masuk hood n hob taw :) kalu masuk hood n hob dalam 7k cam tu

    ReplyDelete
  9. Thanks for high grading the content and recommending it too and do visit again for

    more...,Floor Base Boards Davie


    ReplyDelete