Wednesday, 5 September 2012

progress rumah iv ~ last episode

Yaaaaa... Mungkin last episode.wah siap ada episode2 kan.ngader... ko tu sapa sgt la nak ber episod2 segala. sambungan dari sini. alhamdulilah... berkat kesabaran segala ujian dan dugaan yg ditempuhi, akhirnya... siap juga rumahku syurgaku... lega... renovate rumah kali ni mmg menuntut kesabaran. dah la tetiap bulan terpaksa terbang utk tgk status rumah. mmg berhempas pulas la nak pastikan apa yg dihajati tercapai.ni patutnya aku nak balik esk,tp mama tak bg.syg kan menantu punya pasal.sob :-(


sebelum aku share gambar rumah, awal2 aku nak ckp, aku minta maaf kalu ada yg tak selesa.takut sgt.takut org kata show off. ye la, sebelum org kata apa2 baik ckp awal2 kan... takde maknanya nak show off. rumah aku bukan cantik pun. aku share kat sini, sbb diarihidupeka merupakan catatan perjalanan hidup aku, mana la tau kot nanti2 nak let go rumah ni ke... leh la tunjuk kat ank cucu, ni umah onyang dulu. heheh...




99 percent complete (1 percent lagi adalah keje mengecat utk interior, dapur + bilik tido)



apa je yg aku bt utk major renovation ni, aku besarkan living area dan tambah bilik. yang kat depan tu jer... pastu living area lak aku pecah kan pada dua, satu sudut menonton, dan satu lagi sudut bersantai


 ni sudut menonton. tu org panggil tv console ke, tv panel ke hape aku pun tak tau. yg pasti dah siap


persoalannya, kenapa perlu ada tong ais tgh2 laman tu. hahahha... sudut menonton ni nampak kosong sbb aku tak beli lagi furniture. takde masa lagi. tunggu cuti hujung tahun tahun. tak mau terburu2 nanti menyesal kemudian hari... tp ok gak, nampak luas sket ruang nya. ok yg bawah ni pulak sudut santai2an



tv console tu pakej sekali dgn wallpaper paint secoet ni, bukan la pakej, aku yg minta.hehhee


ni gambaran penuh sudut santaian. L shape sofa tu yg lama punya, akan ku ganti dgn kaler putih, dlm pencarian


  kitchen cabinet yg leh wat aku sakit jiwa... suka lampu n bar counter tu. eh masuk bakul angkat sendiri kepulak.cat tu sila tukar cepat2.sakit mata den


ok setle utk interior... meh tgk exterior pulak...


sehari sebelum raya, gazebo aku dah bertangga. sentimental value o basikal tua tu...


kolam ikan ni pun siap sepenuhnya. masa wat open house ada sorg budak kecik terjun dlm ni.aiya...


  seriusly... rumah aku ni  biasa2 je. sama mcm rumah 'kebanyakan' yg lain. simple sgt2. nak cantik2 kena kumpui duit byk2 la. kata edisi budget kan......  biar pun budget, tp rumah ni cukup selesa bt kami sekuarga.suka tgk reflection air kolam kat ceiling waktu tgh ari. rasa cam ada kolam mandi... verangans lagi. plus dgn bunyi pancutan air... tenang jer rasa.ngeee

26 comments:

  1. super cantik eka!memang berbaloi eka bertungkus lumus..semangat nak kumpul duit bila tgk rumah eka...ahahaha...nak renovate gak!!=D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak la yang...biasa je tu...kumpul kumpul kumpul kumpul...bab nak kumpul amik masa,tp bab nk habiskan kejap je

      Delete
  2. cantek nye ika......best nye dpt buat umah cantek2 ni...tp duet pn kene byk laaaa..hi3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la ryn...duit pun ngalir cam air

      Delete
  3. Sapa kata tak cantikk? Cantik lah umah ekaaa! HEHE

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak la eida....biasa jer...sama cam rumah org lain :-)

      Delete
  4. Nampak pink umah eka.....cantik...

    ReplyDelete
  5. cantik sangat..Alhamdulillah dah setel semua ye eka..kalau nana tempat menonton tu beli je kusyen besar/bean bag banyak2..lagi santai..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye tak ye juga kan.baru lentok habis

      Delete
  6. Replies
    1. tq nita...tak la sgt pun.ada kecacatan gak.ye la susah nak dpt yg perfect.apa2 pun bersyukur dah.pinjaman dari ALLAH

      Delete
  7. ini bukan setakat simple lagi dah..ini cukup2 cantik dah nie..suka tengok pilihan warna yang digunakan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq ye... warna yg dicapai kata sepakat 1 kuarga

      Delete
  8. apa2 pun,mmg gazebo tu mngancam jiwaku..kalaulah dpt sejibik..hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhu yg itu mmg tak leh kata apa.eka pun suka dok di gazebo tu

      Delete
  9. ini renovation besar2an ni..sedap mata memandang dan praktikal..

    ReplyDelete
  10. hmmm agak mojor reno la... sbb tambah 1 bilik, buang lg 1... huhuhu...

    ReplyDelete
  11. syoknye tgk umah eka ni....puas hati kan dpt hias rumah sendiri..mcm nory, still duduk umah sewa...insyaALLAH ade rezeki nnt teringin jgk nk rumah besar mcm umah eka ni...hehe

    ReplyDelete
  12. rumah eka kecik je nory....tak besar pun.tanah secoet je... tp bersyukur la apa adanya kan...

    takpe nory... INSYAALLAH tak lama dpt la tu...

    ReplyDelete
  13. cantik sgt2 suka... tahniahhh ....

    ReplyDelete
  14. serius cantik dear!! happy betul zana baca entry ni.. kalau yg bacanya pun happy, yang duduk dalam rumah tu lagilah happy kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq zana... tp setahun eka dpt dok rumah ni bape hari je.boleh dibilang

      Delete
  15. Salam
    Eka.. cantiknye... kabinet dapur tu, lebih kurang je dengan yang akak angan2kan.. gazebo tu pun.. ruang tv tu, kitorang plan memang x letak sofa. Hehehe, pendek cite.. tengok rumah eka ni.. macam membayangkan sebahagian angan2 akak. Tapi tu la.. masih angan-angan. duit tarak... hehehe

    ReplyDelete
  16. mekasih kak.. ala takpe tak salah pun kalu kita angan2 kan.eka dulu pun berangan gak.baru jd kenyataan :) simpan sikit2, lama2 jadi bukit

    ReplyDelete