Monday, 8 April 2013

cara isi e filing

sori kalau ada yg tak selesa dgn entry ini. bukan niat nak menunjuk2, hanya utk rujukan diri sendiri di masa hadapan.


last week aku ke bandar utk menguruskan semua ini, alhamdulilah setle semuanya




Dan belanjakanlah (apa yang ada pada kamu) kerana (menegakkan) ugama Allah, dan janganlah kamu sengaja mencampakkan diri kamu ke dalam bahaya kebinasaan (dengan bersikap bakhil); dan baikilah (dengan sebaik-baiknya segala usaha dan) perbuatan kamu; kerana sesungguhnya Allah mengasihi orang-orang yang berusaha memperbaiki amalannya.( Al Baqarah 195 )



selain drp tu, setiap tahun bulan 4 aku akan gi lhdn, sbb takut2 nak isi online. byk term2 pelik yg aku sendiri tak pasti. walhal tetiap tahun isi pun tak reti juga, haiyooo... ye la silap isi kang kene bayar lebih matik la... jd terpaksa la berkampung di lhdn. ada org guide. sonang... ye nak kata aku manja pun kata la.



pada yg takut2 cam aku juga, meh sini aku kongsikan cara isi e filing.dgn adanya entry ini, semoga thn depan aku tak perlu berkampung di lhdn lagi. sebelum isi pastikan anda ada penyata tahunan (tahun sebelumnya) yang boleh dapat dari e-penyata gaji. camne nak isi, mula2 kelik website lhdn


kelik login e-borang


 kelik e-BE utk yg makan gaji cam aku ni


ini... ingat tak kata laluan uols ha... tak ingat?? ha ha tak tau...




benda pertama yg harus di update, kata org seeloknya akaun suami-isteri berasingan.i ikut jer


isi je pendapatan tahunan kita termasuk elaun tetap, sume ada kat penyata tahunan


ni kalau masih buat pemotongan KWSP, aku? dah takde pemotongan kwsp sbb amik pencen



yg ni la part yg paling penting, jgn suka hati je. my frend letak semaksimum mungkin lastly derang mitak resit



semua ada kat penyata, pastu tekan simpan dan teruskan, ikut je arahan.last sekali print,setle



p/s klik utk tumbesaran yang sihat

5 comments:

  1. slalu buat utk x-bos, kite dah layak isi ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah... Ikut pada gaji kita emme

      Delete
  2. cikgu eka kalau buat tutorial, konpem senang fahammmm :))

    ReplyDelete
  3. tq kak, tutorial ni sgt2 bantu sy.. bayangkan bdk sekolah disuruh isi borang2 cenggini yg xpenah tau dan hanya berpandukan satu kertas putih (penyata EC), bapak sya la pnya angkara ni..dia lupa nak isi, slalu dia pegi kaunter LHDN tp tahun ni dia lupa, tadi baru dia ingt nsib baik LHDN lnjut tarikh..masalah sgguh.. bapak xpndai guna comp2 ni (sbb tu tiap2 tahun dia pegi LHDN suh org kat situ yg buatkan utk dia) last2 dia suh sy tolong isi..garu kepala jugak, kang klu salah isi kang masalah..alhamdulillah, dgn panduan dr akak sy berjaya ^^ so tq skali lg ye akak ^^

    ReplyDelete