Sunday, 1 January 2012

WINTER SONATA 3 : DONGDAEMUN

kita sambung cerita basi yang tertunggak. dah sebulan balik dari hanimun tak juga update2 tmpt menarik di korea. ok, aku akan terai marathon selaju mungkin... gasak la korang tgk gambar korea nanti...jgn ada yg pitams.. atau muntah hijau tgk budak2 ni pose udah ler....


sambungan dari sini... dari seoul station, terus amik subway utk ke guesthouse. selepas, check in, mandi wangi2, makan... pastu siap sedia utk berjalan2 dalam pukul 11.30 camtu. tmpt pertama adalah... dongdaemun....sebut betul2...d.o.n.g.d.a.e.m.u.n, bukan doraemun... masa mula2 aku study pasal korea...aku igt kan doraemun. boley? tehehhe... apa je yg ada kat dongdaemun ni...haruslah tmpt shopping semata2. syurga wanita !!! 1st day di korea dah menyoping??? berani betul aku ni kan... padahal ada byk ari lagi tu. motif utama adalah mencari baju sejuk... niat awal la... tp di akhir nanti cer tgk... apa yg aku dpt. bukan setakat baju sejuk.haisssshh malas kata apa... kalu dah namanya pompuan...eh bukan pompuan je, en somi pun sama naik...camno tu? gambar bawah ni atas subway





cara nak ke sini adalah dgn menaiki subway Line 1, 4 > Dongdaemun > Exit 8 or 9 one stop je dari GH...kejap je...tak sempat panas montot dah sampai.huhuuh... keluar2 je akan jumpa ini di celah2 bangunan





aku dapat 1 fakta dari internet, katanya, satu masa dulu, dongdaemun ni merupakan satu kawasan yg sangat hina dan termiskin di dalam seoul. terdapat satu tugu peringatan yg mengisahkan ank muda miskin. beliau merupakan peniaga kecil satu masa dahulu. disebabkan hendak membiayai kos perubatan emaknya yg sakit, dia berusaha keras sehinggalah menjadi kaya raya. dek semangat pemuda itu la, menjadi sumber inspirasi kepada peniaga2 lain. lalu makin ramai lah yg berjemaah berniaga di sini. dari satu kedai bertambah menjadi dua, tiga... dan sehingga sekarang terdapat beberapa building yg di dalamnya terdapat pelbagai kiosk jualan.






apa yang aku perhatikan, setiap building di khas kan menjual sesuatu benda. cthnya kalu satu building tu jual aksesori wanita, semua nya jual benda yg sama, kalu satu kompleks tu jual barangan kulit, sume nak jual barangan kulit. hah berlawan lah korang. tp yg untungnya sapa.. kita dan keluarga kita... sbb senang nak compare harga... oh underground shopping complex pun murah tau... jadi silalah luangkan waktu utk ke sana... ok kasi zoom sket... apa yg ada lagi kat dongdaemun ni...


selimut and bantal korea. ni kalu ada rumah sendiri mmg aku beli dah


hanbok (baju traditional korean) utk org dewasa 


dan juga kanak2 ribena...sgt comel..rege pun boleh tahan...ada dlm 200000-300000 KRW


pinggan mangkuk, sudu dan chopstik.chopstik dia unik ok, panjang made from metal


sutera korea...aku beli utk wat baju raya. yg vangga nya ada tulisan rumi tuh...
b.melayu pulak tu, mana nak dpt kat tgh2 seoul ni.tokey dia pun leh ckp melayu sikit2


baju sejuk... yg longgok2 10000 KRW dah boleh dapat...
oh menyampah tgk muka sendiri di bawah pancaran matahari. pucat lesi mcm mayat hidup


so aku pun beli la... sbb koleksi baju sejuk aku tak bape byk kan... tq pada kawan2 yg suggest beli baju sejuk di korea saja. mmg murah dan berkualiti... nak share sket... baju ats ni aku beli online... pada mulanya mmg puas hati... tp bila dah pakai dia mcm tertarik2 cam mana ae nak ckp... penah tak korang dok ats kayu, then kain2 korang tersangkut kat kayu tu. aku tak tau mungkin salah aku yg tak berhati2 sms duduk...atau apa. tp aku pk balik... mana ada aku duduk ats kayu selama di seoul ni...dok dlm subway berkusyen... ok, moral of da story kalu beli online kita tak tau kualitinya camne...kalu bernasib baik ok je... sbb ada satu lagi baju sejuk aku tu, beli online gak... tp sgt berkesan utk musim sejuk...rasa warm je bila pakai...nanti aku tunjuk kan ae... oh kita bukan nak citer pasal baju sejuk...ni nak citer pasal dongdaemun ni...   ini adalah persekitaran dongdaemun


deretan daun keemasan menyambut kedatangan kita di dongdaemun,

tp daun ni berubah ikut musim rasanya... suka sgt.cantekkk


terdapat ramai peniaga ke tukang angkat barang, mengangkut barang dgn cara ini. aku ingat tangga


terkejut gila tgk anjing ni...besau...kumpulan derang ni ada di merata2 tmpt utk mitak donation


ni jalan nak ke doota


cer tgk sarung tgn en somi kaler apa.ngeeeeeee. berjaya mempengaruhi beliau


::::::::::::::::::::::::::::::::::::


beginilah serba sedikit gambaran tentang dongdaemun... sgt banyak tmpt shopping. sebelum kita tutup entry ni, aku nak share 2 kedai sourvenir yg sangat murah.tolong pergi ye...harga dah la murah, bila beli byk2 dia bagi lagi diskaun bersama servis. servis tu maksudnya hadiah saguhati utk kita setelah penat menyoping dgn dia... sebut je 'servis' sambil kenyit2 mata... wat muka daring. mesti dia bagi something... aunty ni pandai cakap melayu taw... tp jgn la ko ckp loghat utara ke, pantai timur ke... confirm dia buka 'kitab' dia balik... dia hanya paham bahasa melayu je.


kedai ni namanya arirang souvenir


letaknya di doota... tingkat 5


bagi aku, ni antara kedai yg termurah la...kalu dibandingkan dgn kedai2 shopping lain... dan hasil dagangan utk hari pertama adalah....




nail clipper tu sepapan = 7000 KRW, sepapan ada 10 ketul, pastu pen pula one set = 5000 KRW utk 6 btg, kalu 10 btg = 10000 KRW design lain sket, penanda buku = 1500 KRW, cawan mini 5 biji = 2500 KRW, chopstik kalu tak silap aku 1 set = 5000 KRW lupa sudah... itu belum bargain lagi tau...after diskaun sume tu...mmg berbaloi2 la... utk baju I LOVE KOREA pulak, aku suggest pegi cari kat pyounghwa clothing punya area.


3 helai baju = 10000 KRW, tp dalam forum, ada org dapat 4 helai 10000 KRW.


aku tak jumpa pula kedai yg murah tu. sgt kecewa. tp 3= 10000 KRW pun dah ok...rata2 rate dia camtu je.kat myeongdong/namdaemun pun sama. mudah je nak jumpa pyounghwa ni...sebelah dgn doota je...mmg akan jumpa la...sbb baju I LOVE KOREA tu merata2 kat kaki jalan... kalu nak baju sejuk masuk dlm building dia ok... pas je dapat hasil yg di dambakan, terus amik subway utk ke gyeongbokgung palace... spatutnya kalu nak jimat, jalan kaki pun boleh...org kata dekat2 je tmpt ni... dongdaemun+gyeongbokgung palace + gwanghwamun + cheongye stream + insadong + bukchon hanok village + chandeokgung palace yg ada secret garden tu... so sapa yg nak pegi korea nanti wat la plan elok2 ye...jalan kaki, jimat duit. tp disebabkan mood bakcpacking kurang time tu.maybe juga sbb brg byk di tangan... so kita orang naik subway je.senang !




 cam atuk dgn cucu tak...ngehehhe... disebabkan ahjushi ni peramah, so aku letak muka dia dalam blog...kasi glem satu dunia tgk ni pakcik...



p/s  nak tanya, berat tak nak tunggu blog aku ni loading, adakah aku perlu kecikkan saiz gambar tu... segala komen amat dialau2kan
p/s lagi : tuan tanah nampak gemuk kan... sbb pakai baju berlapis2...ececeyyy tak mo ngaku.takut dgn keyataan


22 comments:

  1. sy dulu pn bli souvenir kt arirang tu! ;) bestnya ada matahari. time sy ada kt situ mendung, gelap, kelam suma ada. pastu hujan. dh la hujan dorg berangin. sejuk tableytahan. hehe. bestnya... rindu korea ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. eka pun rindu korea yunny.bila tah dpt pegi ke sana lagi

      Delete
  2. tak lambat..oke je.. walopun menggunakan broadband. Eh. Ter iklan plak. :P

    ReplyDelete
  3. Wahbestnyea.. Akk g ikut pakej ker?? Email ros yer rizaros90@yahoo.com.my

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak gi ikut pakej pun. gi sendiri ros

      Delete
  4. ehmm wah2..sakan shopping yek dihari pertama...murah2 jgk brg2 kt sne...
    anyway, xde la gemuk sgt pun tuan tanah tu...still maintain cute la...hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe... berani betul kan.. duit habis tak dpt balik mesia baru taw

      Delete
  5. Bestnye gi Korea! Tmpt idaman tuh. Al maklumlah, asyik dok melayan k-drama jek. Slalu la feeling2 nak gi sana :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. IN SHA ALLAH, sampai tu nanti :)

      Delete
  6. rindu korea...
    blog ok jer.tak lambat pun..muahaha...tuan tanah dia tak demuk pun sebab winter coat dia sgt cantek..

    salam kenai

    ReplyDelete
    Replies
    1. macih.. tak lambat yer,alhamdulilah

      Delete
  7. Replies
    1. boleh tahan juga mahal dia. leh cecah ratus2 semeter

      Delete
  8. kat sane baju sejuk dia harga sekitar bape ratus eh kak?
    http://thefunnjoy.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak rampai ratus la.. puluh jer. kalu tak silap rm 30 pun dah boleh dpt... yg baju sejuk saya kaler pink tu dlm 30 je rasanya.lupa sudah

      Delete
  9. Dekat mana akak beli baju sejuk online

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak tak igt dah jap nak check eh

      Delete
  10. saya beli baju online kat sini.

    http://www.facebook.com/photo.php?fbid=268866856487670&set=a.268866306487725.60476.100000930748581&type=3&theater

    tp tak byk.baik beli kat korea saja.murah

    ReplyDelete
  11. blog awak ni sangaaaattt informative...TQ! going end of this month...tak saboooooo :)

    ReplyDelete