Sunday, 3 February 2013

bila rumah bertangga

sapa sini rumahnya bertingkat2, yg kene guna tangga utk sampai ke rumah. cth cam flat dan kebanyakan rumah kakitangan kerajaan semuanya rumah 'tinggi', kata ank murid aku. disebabkan aku dok kuarters guru, maka tiap2hari tanggalah laluan aku utk turun ke darat.takde lift yaw...sbb 2tingkat je pun.rumah aku paling ats.






satu dilema aku tiap kali menyoping mesti serba salah,sbb fikirkan nanti tak cukup tangan nak angkut barang masuk rumah.punya la tak mau turun naik tangga 2-3kali.. penat kot.walaupun baru 2 tingkat,tercungap2 gak la.jadi,apa kami buat.... Ambil sebatang kayu,kami guna batang penyapu yg belum digunakan lagi,then masukkan semua plastic bag ke kayu tersebut. aku pegang depan en suami pegang belakangnya...berkesan.tayah lagi turun dua tiga kali...


cubalah.pasti berjaya,pasni boleh shopping tanpa syak lagi

20 comments:

  1. rumah zana tingkat 8.. tp ada lift la.. giler gak rasanya kalau tingkat 8 tp xde lift.. hahaha..

    tp idea eka ni mmg nmpk berkesan la.. jimat tenaga & masa.. idea ke idea husband ni? hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zana,semua ni idea en suami la....sepanjang kami bawa barang tu tak henti2 eka tergelak.cam citer p ramlee tu yg nyanyi lagu.hoi hoi ya hoi....

      Delete
  2. Eh...Eh...
    Nak tiru pa cam ni pasni..Senang kan. Tak yah berulang turun naik~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannnnn...jimat tenaga.hehehhe....

      Delete
  3. Wah..kratif betul la Eka ni.. rumah eyza yg dulu ngan sekarang pun camni.. apartment tanpa lift.. dulu, rumah eyza tingkat 3, semput gak la.. time beli barang banyak yg problem... sekarang ni, dah tgkt 1 kira ok la... banyak pun, redah gak la.. sbb fikir setingkat jer..hihihi.. pasni, bole la ikut idea Eka..senang sikit... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sume ni idea en suami eyza....gelak2sambil angkat barang.tp berkesan

      Delete
  4. good idea, apa yang penting..kerjasama! :)

    ReplyDelete
  5. Yaaaa betul....apa yg penting, KERJASAMA....ahahahhaha

    ReplyDelete
  6. waaaaa ok lah kuartes kak eka, kami kuartes guru dekat sekolah husbnd masih lagi kuarters jkr yang lama, yang papan tu, tu sebb majoriti semua sewa luar hihi.....tak per kak eka, cepat kurus turun naik tangga hihi

    ReplyDelete
  7. sekali teringat cite p ramlee- do re mi tu..yg rumah atas pokok tu..
    campak bakul ikat tali dr atas..org bwh tgu nk letak brg dlm bakul..hehe..pastu org atas tarik..heheh..

    ReplyDelete
  8. rumah nory tgkat 2, tiap kali shopping barang dapur, mesti bawak turun bakul besar, isi semua dalam bakul, pastu abi angkat bawak naik..hehehe...

    ReplyDelete
  9. wahh.... genius.. :)
    tak yah ulang alik angkat barang kan..sonang, habis citer

    ReplyDelete
  10. dayah : kuarters yg akak dok ni kuarters baru.mmg selesa la.cuma sistem perpaipan dia poblem sket

    ReplyDelete
  11. yana : ooo cite p ramlee eh.. ni ada satu lagi yg dia masuk dlm gua, gua tu ada harta karut.derang balut brg2 tu dgn kain b cam bundut2 tuh.. pastu galas... eka dok tingat citer tu la.sampai la tergelak2 sepanjang tangga tu

    ReplyDelete
  12. nory : eka nak kene beli bakul besar gak la.tp kereta kami kecik.tak muat letak bakul rasanya

    ReplyDelete
  13. suwaibah : bab2 camni mmg genius dia :)

    ReplyDelete
  14. eka,

    masa memula kawin akak duk aprt 5 tkt. mana ada lift. rumah akak kira macam double stories tapi aprtm. tak tau nak panggil apa. bila buat grocery, barang basah bawak naik atas dulu. barang kerring, sikit2 bawak naik sehari demi sehari.. macam nak patah pinggang.. bila nak balik kg bercinta nak bawak turun barang..

    ReplyDelete
  15. haha sgt kreatif cara u ni ok haha gelak i baca :DD

    ReplyDelete
  16. ida ida. umah ida tingkat 4 xde tangga. ida dulu masa mula mula duduk , beli barang dapor, termengah mengah, berkali kali turun naik mengangkut barang.. hahahha.. mula tahun lepas rasa, guna idea eka ni.. mak ida yang suh.. ida tak terfikir pun. hahahahhaa

    ReplyDelete
  17. kretip neh.. tapi takkan akak nak buat gini kan kat umah akak tu.. kang seme tgk.. jadi, kami dlm proses nak beli troli. ngeee... :D

    ReplyDelete