Tuesday, 5 February 2013

o(╯□╰)o BEIJING PART 3 : Tiananmen Square & Forbiddn City

dari Wangfujing kami terus ke Tiananmen Square and Forbidden City... ala tmpt yg berlakon citer my fair princess tuh..penah tgk tak... hahhaha aku pun tak penah tgk...ehehhe... actuallay, kalu kuat dan mau adventures, silalah berjalan kaki dari Wangfujing.tak jauh mana pun.tp kami sesat barat gak la nak ke sini.... tp ok jer. sbb jumpa mcm2....

aku suka kan pemandangan ini


 ni masih lagi di Wangfujing


disebabkan snow baru turun


sana sini pun ada snow workers


 ini gambar snow sebelum  di buang ke tepi


ececey... pose la kunun


nampak tak kat tembok tu ada snow menggelungsur ke bawah angkara kami la...duduk2 skali jatuh, licin




masa ni aku dah mula rimas, rimas dgn mafla aku tuh


rasa cam sakit je kat leher bila dibelit2


kejap2 aku pakai


kejap2 aku tanggal


en somi gak maintain 


tgk tu... leaf covered by da snow. ni tahap jadi ais dah. bukan snow lagi


posing maut la org ni


snowyyyyyyyy


kat pondok tefon pun menjadi...


sebelum sampai ke Tiananmen square, ada deretan kedai yg menjual snow cap, glove  n mafla


classic bila tgk bumbung gitu


akhirnya selepsa sesar barat, kami sampai sini. sengah jam jugak la berpusing2



tp kalu taknak pusing2, amik je subway, tak sampai 5 minit dah sampai. tu kalu dari wangfujing la. ok camne nak ke sini


line 1 > Tian'anmen West > exit B


Tiannamen Square antara bangunan terbesar di dunia lebih kurang 178 ekar. bayangkan ^__^ dalamnya ada 980 bangunan. pengsan. kota ini berketinggian 32 meter. Ia dibangunkan sejak zaman Dinasti Ming lagi, sekitar tahun 1420. ha.. lamakan... Malaysia pun tak wujud lagi... Ia juga merupakan pintu masuk Forbidden City sebelum Meridian Gate. kota pemerintahan Dinasti Ming di sebelah utara.



di sini lah pintu gerbang pertama gate of heavenly peace


di sini terdapat 2 ekor singa yang berdiri dan 2 ekor lagi menjaga jambatan



Buat pengetahuan semua, mengikut kepercayaan cina, singa merupakan haiwan yang dapat melindungi manusia dari kejahatan. Di hadapan Tiananmen Square juga ada digantung gambar Mao Zedong. Siapa dia? Dia adalah ketua komunis satu masa dulu. mayatnya kini diawet dan di simpan sejak 1976. di sebelah kiri dan kanan gambar Mao ada tulisan cina yg bermaksud 'Long live the people's republic of China' dan yg satu lg 'Long live the unity of the peoples of the world



nampak tak gambar pakcik Mao tu


Berhampiran dgn gerbang ni ada 2 stupa yg disebut huabiao


dipuncak huabiao terdapat seekor binatang bertenggek sbg JAGA la kononnya


katanya bila pegang benda bulat2 ni akan mendapat tuah *khurafat* so pegang je la utk pose


kebanyakan hiasan dan bumbung di sini mesti berwarna gold. almaklumlah, gold merupakan lambang kemegahan emperor zaman dulu2. sampai sanggup pakai gigi emas utk nampak kaya. yer... kalu makin byk gigi emas dimiliki, makin kaya la org tu :) 


 ni dah melepasi 1st gate tadi tu, di sisi aku terdapat workers cultural place dan dewan


 snow worker tu dok perati je aku dok kocoh2 kan snow yg dia longgok *nak kene budak ni*


 ramai kan orang-orangan yg datang


igt kan waktu winter chinese terperap dalam rumah jerp


 rupanya tidak


 tak kisah la org ramai ke tak, 


en suami terus pacak tripod utk shoot gmbr kami berdua




kenangan katanya


 di sini juga la tmptnya aku jatuh tergolek 


 3-4 kali gak la


disebabkan licin


sungguh... sgt challenging bila berjalan di atas ais



tiba2 camera kami menjadi hang, tak tau apa masalahnya


tak dpt abadikan kenangan bersama, byk tmpt menarik tak dpt nak snap


ok dah gambar kami berdua nanti muak pulak kamu2 tgk... selepas melepasi meridian gate, kita akan menyeberangi sebuah jambatan berbentuk bow. barulah  sampai ke forbidden city... ok jom kita tgk ukiran dan seni bina forbidden city


 pandangan dari jauh


 cantik kan


 jatuh chenta dgn ukirannya... kat tangga tuh derang ukir dragon


lihat saja tangga dia, dgn peralatan yg tak cukup canggih zaman dulu2, tp seni ukirnya tetap halus


ini la dia tmpt lost in forbidden city yg glamour tu


harga yg dikenakan utk masuk ke forbidden city adalah sebanyak 40 yuan (RM 20). para pengkaji sejarah amatlah digalakkan utk menyewa audio guide yg berharga 40 yuan (RM 20) kalu tak, pergi melangut je la jawabnya. disebabkan kawasan ini luas, jd aku estimate masa yang diperlukan utk pusing habis tiananmen dan forbidden ni lebih kurang 2jam ++. ok ok jgn confuse yer... jgn jadi cam aku. di saat akhir aku confuse, tiananmen n forbidden tu benda yg sama ke apa. rupanya, nak pergi forbidden kene masuk ikut tiananmen gate. satu lagi option kalu ikut pintu yg satu lagi akan nampak Beihai Park dan Jingshan Park. tgk je la map ni ha


kredit to link

5 comments:

  1. cantik giler pemandangan. tambah pulak dengan salji tu memang tambah cantikla T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yerpppp cantik u...putih bersih jer

      Delete
  2. bestnyer...teringin nakmain salji...

    tapi taknak salji kat snow world genting tu...

    nak salji bebetul...

    hehe

    ReplyDelete
  3. subhanallah..cantiknya pemandangan...ditambah lak ngan model yg cute..teringin nak kesini eka wehhhh...

    ReplyDelete
  4. cantiknyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

    ReplyDelete