Tuesday, 12 March 2013

shiro, shiro...

masih lagi pasal shiro. disebabkan shiro tak suka makan 'biskut' dia, aku try cari alternatif lain. beli mcm2 cap, sbb pikir maybe tak kene dgn selera dia.tu yg mengada2 sgt.



smartheart ke friskies ke, semua ada. utk kitten, adult sume aku beli. pun tak jalan. siap bersuap lagi



yg dlm tin juga dia nak, nanti tuan dia nak jalan2 came la nak tinggal ni.haisshh susah hati



smlm bawa shiro makan rumput, lucu tgk kaki dia geli2 pijak rumput. janggal je


video
 hai la shiro

15 comments:

  1. alolo comeynye shiro...ssh jugak tu shiro tak mkn biskut..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la nanti cuti sekolah tinggal kat org mengasuh susah la... kalu yg biskut ni sennag main letak je byk2

      Delete
  2. adoi geramnya! nak bela gak kucing....

    ReplyDelete
    Replies
    1. eka ni pun dah habis sabar gak ni.3 tahun menunggu... thn ni tak dpt bendung beli gak ah

      Delete
  3. akak, kucing besar shiro ni berapa harga dia?suka jugak kucing gebu warna putih ni.comellll >.< hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak beli rm 650 sekor,wani...

      Delete
  4. hurmmm kucing kita dulu puun camtu.. nak yang dalam tin je.. (nak yang mahal2) -_-
    mungkin dia dh rase yng sedap.. tapi kita ajar , letak je yang jenis biskut tu.. jgn letak yang jnis mentah, pastu dia makan jgak.. sbb lapar kot.. ahhaha
    and sekarang kalau tggalkan kat umah dgn biskut tu, kucing kita ok je.. dpt trima akhirnya... :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la eka pun nak kene buat kaedah paksa rela...nak kene buat perintah berkurung baru nak mkn 'biskut' tuh

      Delete
  5. comelnyaaaa!!!eka kawan kita ada bagi kucing dia makan satu produk makanan kucing ni...sgt elok dan paling best najis dia xbau lgsg...=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh ye ke noora... cap apa eh...ni eka beli pasir perisa stoberi konon nak cover berak dia tu la

      Delete
  6. babe, here's a few tips,1st tanye dulu seller shiro dulu dia bg shiro makan ape. persian cats memang jenis choosy sikit. demand terlebih..manja terlebih. dia suka benda yang sama sahaja, payah nak tukar.. tapi boleh train.. kalau eka nak tukar makanan dia, eka kena campur makanan yang dia biasa makan dengan makanan yang eka nak bagi shiro makan. tapi nak campur bukan main campur gitu je, campur sikit sikit.. cth ek, makanan yang dia biasa makan adalah FoodA, tapi eka nak bagi FoodB, so memula campur 90% FoodA+10% FoodB, kalau dia suka, then esok increase portion FoodB, kurangkan portion FoodA. then day by day kurangkan la portion foodA until lah dia makan sepenuhnya FoodB yang eka nak bagi tu.. and u if eka nak jadikan shiro indoor cats, u should buy petgrass. very good for indoor cats since kite rumput kat luar ade racun ke tak beracun.. eka bleh type di fb je petgrass.

    persian terkenal sebagai kucing maintanance tinggi.. need all the vaccination after certain month, kena deworm laa and nak bagi bulu dia cantik dan tak gugur eka leh buy food jenama royalcanin or iams.. blackwood pun not bad.. hehe.. nanti dia nye tahi pon tak berape nak bau.. tp a lil bit costly laa.. eka tryla ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq suraya info awak ni sgt membantu.mekasih tau... saya ni kat kampung ada kucing...tp sesekali jumpa jd tak tau sgt penjagaannya...sbb mama yg dok jaga... saya suka main ja

      Delete
  7. bli jenama IAMS. yg tu bgus sbb my fren guna bg kucing dia mkn. xde perisa tambahan cm friskis n smartheart. klo nk bg mkn rumput pon bole bli benih n then tnam. mmg khas utk kucing jg. tgk kucing dia pye bulu berkilat n sihat.

    ReplyDelete
  8. comelnye ur Shiro...

    Eka sihat ke?
    Me sihat..
    free skit ari ni
    leh komen2 blog kenkawan
    rindu nak jalan2 blog kenkawan nih...
    uhuhuh.. miss u dear!

    ReplyDelete
  9. comel sangat shiro ni.. kucing kat kampung zana pun ada yang mmg hanya nak makan makanan dlm tin.. tp ayah zana campurkan yang dalam tin dgn yg biasa tu.. lama2 dia ok.. 2-2 pun dia boleh makan.. tapi makan masa gak dia nak.. kena sabar k..

    ReplyDelete